What's all the fuZZ about?

Types Schroeven en hun Toepassingen

De Meest Voorkomende Types Schroeven en hun Toepassingen

Schroeven worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Er zijn verschillende soorten schroeven met elk hun eigen specifieke kenmerken. Bij het kopen van schroeven is het belangrijk om te weten welke soort je nodig hebt voor de toepassing die je in gedachten hebt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende types schroeven en hun toepassingen.

Uit welke materialen kunnen schroeven bestaan en wanneer gebruik je welke?

Schroeven kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen, zoals staal, roestvrij staal of aluminium. Welk materiaal je moet gebruiken is afhankelijk van de toepassing en het soort schroef dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, voor een lichtgewicht constructie zoals een fiets of tuinmeubel zou je aluminium schroeven kunnen gebruiken. Voor iets zwaarders of belangrijkers zoals een huisconstructie of brug zou je staalschroeven moeten gebruiken.

Wanneer gebruik je inox en wanneer RVS?

RVS en inox zijn beide soorten roestvrij staal. RVS is echter minder bestand tegen corrosie dan inox. Inox wordt daarom vaak gebruikt voor constructies die blootgesteld worden aan water of andere vloeistoffen, zoals leidingwerk of riolering. RVS kan gebruikt worden voor constructies die niet rechtstreeks blootgesteld worden aan water, zoals keukens of trappen.

10 soorten schroeven en hun toepassingen

1. Schroeven met platte kop: Deze schroeven worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het bevestigen van houten planken of metalen platen. Ze hebben een platte kop en een universele draad.

2. Schroeven met Phillips-kop: Deze schroeven worden gebruikt om materialen zoals hout of plastic te bevestigen. Ze hebben een Phillips-kop en een universele draad.

3. Schroeven met Torx-kop: Deze schroeven worden gebruikt om materialen zoals hout of plastic te bevestigen. Ze hebben een Torx-kop en een universele draad.

4. Schroeven met binnendraad: Deze schroeven worden vaak gebruikt voor het bevestigen van metaalplaten aan elkaar. Ze hebben een binnendraad en een universele draad.

5. Schroeven met buitendraad: Deze schroeven worden vaak gebruikt voor het bevestigen van houten planken aan elkaar. Ze hebben een buitendraad en een universele draad.

6. Schroeven met ronde kop: Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt voor houtconstructies zoals meubels of trappetjes. Ze hebben een ronde kop en een universele draad.

7. Schroeven met V-vormige kop: Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt voor het bevestigen van metaalplaten aan elkaar, zoals in auto’s of machines. Ze hebben een V-vormige kop en een universele draad.

8. Schroeven met groef in de kop: Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt voor de bouwsector, omdat ze gemakkelijk vast te slaan zijn in hout. Ze hebben een groef in de kop en een universele draad.

Soorten schroeven met speciale toepassingen

  • Schroeven met verzonken kop: Deze schroeven worden gebruikt voor het bevestigen van materialen zoals hout of plastic, waarbij de kop niet uitsteekt. Ze hebben een verzonken kop en een universele draad.
  • Schroeven met zeskantige kop: Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt in de automotive sector, omdat ze stevig vast te slaan zijn in metaal. Ze hebben een zeskantige kop en een universele draad.

Wanneer moet je schroeven vervangen?

Schroeven moeten vervangen worden wanneer ze gebroken zijn of wanneer de constructie waar ze in worden gebruikt versleten is. Schroeven kunnen ook verzinkt of geplastificeerd zijn om roest tegen te gaan. Wanneer deze laag afgesleten is, moeten de schroeven worden vervangen.

Hoe bewaar je schroeven?

Schroeven moet je op een droge en veilige plek bewaren, buiten het bereik van kinderen. Schroeven kunnen giftig zijn als ze ingeslikt worden. Bij het bewaren van schroeven moet je ook rekening houden met het soort materiaal waarvan de schroef is gemaakt. Bijvoorbeeld, aluminiumschroeven kunnen gaan oxideren wanneer ze in contact komen met water of vocht.

Hoe verwijder je een schroef?

Een schroef verwijderen kan lastig zijn, vooral als de constructie waar deze in zit stevig vastzit. Schroeven kunnen worden losgemaakt met een schroevendraaier of een moersleutel. Soms is het nodig om de constructie waar de schroef in zit te verwijderen om bij de schroef te kunnen. Schroeven kunnen ook vastzitten door roest of oxidatie. In dat geval kan het nodig zijn om kruipolie op de schroef te spuiten en in het slechtste geval de schroef te boren of te slijpen voordat je hem los kunt maken.

Hopelijk heb je nu een beter zicht op de verschillende soorten schroeven en hun toepassingen. Succes met je klussen!

Laatste nieuws