What's all the fuZZ about?

Tuinhuis Schilderen

Tuinhuis Schilderen: Tips & Tricks

Heb je een houten tuinhuis dat een nieuwe laag verf kan gebruiken? Lees dan onze tips & tricks om het schilderen van je tuinhuis zo soepel mogelijk te laten verlopen! We geven je advies over de kleuren die je kunt gebruiken, de juiste technieken en hoe je het tuinhuis het beste kunt voorbereiden.

Wat is de beste periode om je tuinhuis te schilderen?

Het tuinhuis schilderen is het meest effectief wanneer je dit in de voorjaar- of zomermaanden doet. Dit komt omdat de verf dan optimaal kan drogen en hard worden.

Hoe ga je van start?

Houd er rekening mee dat het tuinhuis schoon moet zijn voordat je begint met schilderen. Gebruik daarom een hogedrukspuit om alle stof, vuil en mossen van het tuinhuis te verwijderen.

Als je tuinhuis echt toe is aan een nieuwe verflaag, dan is het aan te raden om de tuinhuis eerst te schuren. Dit kan je het beste doen met een elektrische schuurmachine. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en kantjes van het tuinhuis goed schaaft, zodat er geen ongelijke plekken ontstaan in de verf.

Tuinhuis schilderen of beitsen?

Het is zo dat je met schilderen een tuinhuis bedekt met een laag verf. Beitsen dringt in het hout en beschermt het tuinhuis tegen vocht en UV-straling. Beits is daarom beter geschikt voor tuinhuizen die veel blootstaan aan weer en wind.

Het is belangrijk dat je tuinhuis goed onderhouden wordt, zodat het lang meegaat. Schilder of beits je tuinhuis elke drie tot vijf jaar om ervoor te zorgen dat het tuinhuis in topconditie blijft.

Voorbereiding is key

Het is belangrijk dat je tuinhuis goed voorbereid voordat je begint met schilderen. Zorg ervoor dat alle kieren en spleten goed dicht zitten, zodat er geen verf in kan druppelen. Gebruik daarvoor acrylkit of siliconenkit.

Ook moet je tuinhuis eerst goed ontvet worden voordat je de verf aanbrengt. Dit doe je met een sopje van afwasmiddel en water. Laat het tuinhuis daarna goed drogen voordat je verder gaat met schilderen.

In welke kleur schilder je het tuinhuis? Kies de juiste kleuren

Het is belangrijk dat je de juiste kleuren kiest voor het tuinhuis. Denk goed na over de sfeer die je wilt uitstralen en kies verfkleuren die daarbij passen. Wil je een rustige sfeer creëren? Kies dan voor donkere of aardse kleuren. Voor een frisse en heldere sfeer kun je beter lichte en heldere kleuren gebruiken.

Probeer ook eens wat bijzondere verftechnieken uit, zoals sponningverf of glasvezelverf. Dit geeft het tuinhuis een unieke uitstraling.

Schilder je tuinhuis in laagjes

Wanneer je gaat schilderen, is het belangrijk dat je dit in dunne laagjes doet. Dit zorgt ervoor dat de verf beter kan ademen en drogen. Je kunt de verf het beste aanbrengen met een kwast of roller.

Laat de verf tussen de lagen goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Houd er ook rekening mee dat het tuinhuis minimaal 24 uur moet drogen voordat je er weer in kunt.

Als je tuinhuis eenmaal geschilderd is, dan kun je ervoor kiezen om het tuinhuis te behandelen met lak of beits. Dit zorgt ervoor dat de verf langer meegaat en mooi blijft glanzen. Vraag hier zeker naar bij je lokale verfhandel.

Laatste nieuws