What's all the fuZZ about?

verschil vernissen, beitsen of verven

Vernissen, Beitsen of Verven: Wat is het Verschil?

Wat is het verschil tussen vernissen, beitsen of verven? En wanneer moet je welk product gebruiken? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. In dit artikel leggen we het verschil uit en geven we aan wanneer je welke methode moet toepassen.

Wat is beitsen?

Beitsen is een methode die veel mensen fout gebruiken. Beits wordt namelijk aangebracht op onbehandelde houtsoorten als eiken of grenen. Het doel van beits is het hout te beschermen en tegen vochtigheid, UV-straling en schimmels. Beits laat het hout ademen en verkleurt het niet.

Als uitstraling geeft beits het hout een natuurlijke look.

Wanneer gebruik je verf?

Verf wordt aangebracht op geschilderd of gevoegd houtwerk. Verf beschermt het hout tegen vocht en verkleuring. Bovendien kan je met verf kiezen uit verschillende kleuren en finishs om je woning precies de sfeer te geven die je wilt.

Een nadeel van verven is dat het hout zijn ademhaling verliest, waardoor het in een mindere staat blijft.

Wat is dan vernis?

Vernis wordt gebruikt op houtwerk dat al behandeld is met beits of verf. Vernis beschermt het hout tegen vlekken, krassen en UV-straling. Het geeft het hout een mooie glans en laat het natuurlijke uiterlijk van het hout door.

Een nadeel van vernissen is dat het moeilijker aan te brengen is dan beits of verf. Bovendien moet je ervoor zorgen dat het hout goed geschuurd is, zodat de vernis goed hecht.

Wanneer moet je welke methode toepassen?

Het hangt af van wat voor uitstraling je wilt en hoeveel onderhoud je bereid bent om te doen. Beits is makkelijker aan te brengen dan verf of vernis, maar het beschermt het hout minder goed. Verf is moeilijker aan te brengen dan beits, maar biedt wel meer bescherming. Vernis is het moeilijkst aan te brengen, maar het beschermt het hout het beste. Qua prijs is beits het goedkoopst, gevolgd door verf en vernis.

Voor de renovatie van een tuinhuis gebruik je best beits of verf, afhankelijk van de uitstraling die je wilt. Als je tuinhuis vooral als berging dient, is beits voldoende. Wil je er een mooie plek in creëren om te ontspannen, kies dan voor verf. Vernis is niet aan te raden, omdat het hout sneller beschadigd zal raken door weersinvloeden.

Bij tuinmeubelen kies je best voor verf of vernis, afhankelijk van het materiaal. Houten tuinmeubelen kunnen het beste gebeitst worden, maar je kan ze beter verven of vernissen. Bij aluminium en kunststof is dit natuurlijk niet aan te raden.

Korte samenvatting

  • Beits wordt gebruikt op onbehandelde houtsoorten en beschermt het hout tegen vocht, UV-straling en schimmels. Het geeft het hout een natuurlijke look.
  • Verf wordt aangebracht op geschilderd of gevoegd houtwerk. Verf beschermt het hout tegen vocht en verkleuring. Bovendien kan je met verf kiezen uit verschillende kleuren en finishs om je woning precies de sfeer te geven die je wilt.
  • Vernis wordt gebruikt op houtwerk dat al behandeld is met beits of verf. Vernis beschermt het hout tegen vlekken, krassen en UV-straling. Het geeft het hout een mooie glans en laat het natuurlijke uiterlijk van het hout door.

Het verschil tussen beits, verf en vernis zit hem vooral in de toepassing en de uitstraling die je wilt bereiken. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te beslissen welke methode je wilt gebruiken. Succes!

Laatste nieuws