What's all the fuZZ about?

Bereken de Hoeveelheid Beton

Bereken de Hoeveelheid Beton die Je Nodig Hebt

Wil je een huis bouwen of verbouwen? Of misschien wel een tuinhuisje? Dan heb je beton nodig. Maar hoeveel beton precies? Dat is niet altijd even makkelijk te berekenen. In dit artikel leggen we uit hoe je de hoeveelheid beton kunt bepalen. We geven ook enkele tips om ervoor te zorgen dat je niet te veel besteld! Of je kan zelf beton maken.

Wat is de correcte verhouding voor het maken van beton?

De juiste verhouding voor het maken van beton is:

  • 300 kilo zand
  • 200 liter water
  • 60 kilo cement

Dit komt neer op een verhouding van cement, zand en water van: 50%, 33% en 16%. Wanneer je de hoeveelheid beton wilt berekenen, moet je dus rekening houden met deze verhoudingen. De hoeveelheden die hierboven staan, zijn per kubieke meter beton. Dus als je bijvoorbeeld twee kubieke meter beton nodig hebt, heb je twee keer zoveel van iedere ingrediënt nodig.

Wat is de prijs van een m3 beton?

De prijs van een m³ beton hangt af van verschillende factoren. Zo is de prijs per m³ beton bijvoorbeeld hoger wanneer je deze in de winter aan gaat schaffen. Dit komt doordat het dan lastiger is om het beton te storten, omdat het kouder is. Houd er dus rekening mee dat je in de winter iets meer betaalt voor je m³ beton. Daarnaast hangt de prijs ook af van hoeveel kubieke meter je afneemt. Hoe meer kubieke meter je afneemt, hoe lager de prijs per m³ zal zijn. Dit komt doordat je dan in bulk aankoopt en dus een korting krijgt.

Hoeveel beton heb ik nodig?

De hoeveelheid beton die je nodig hebt, is afhankelijk van waarvoor je het gaat gebruiken. Zo heb je voor een tuinhuisje minder beton nodig dan wanneer je een huis gaat bouwen. Wanneer je de hoeveelheid beton wilt berekenen, kun je dus het beste even nagaan waarvoor je het precies nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een tuinhuisje wilt bouwen, kun je ervoor kiezen om de hoeveelheid beton te berekenen op basis van de afmetingen van het huisje. Zo weet je precies hoeveel beton je nodig hebt en hoeveel dit gaat kosten.

Tip: bepaal vooraf hoeveel beton je nodig hebt!

Het is belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel beton je nodig hebt, zodat je niet met een tekort of juist een overschot komt te zitten. Wanneer je namelijk meer dan genoeg bestelt, loop je het risico dat je beton gaat verspillen. Dit is niet alleen erg vervelend, maar ook erg duur! Wanneer je hoeveel beton je nodig hebt bepaalt, kun je dus geld besparen en voorkomen dat er beton gaat verspillen.

Om de juiste hoeveelheid beton te berekenen doe je het volgende:

  • Bepaal het aantal kubieke meters dat je nodig hebt. Dit doe je door de afmetingen van de toekomstige betonplaat te berekenen (lengte x breedte x hoogte).
  • Vervolgens bepaal je hoeveel zand, water en cement je nodig hebt op basis van de verhoudingen die hierboven staan.
  • Als laatste reken je uit hoeveel dit gaat kosten. Dit doe je door de prijs per m³ te vermenigvuldigen met het aantal kubieke meters dat je nodig hebt.

Hoeveel kruiwagens is 1 kubieke meter beton?

Een kubieke meter beton is ongeveer equivalent aan twee kruiwagens. Dit houdt in dat je ongeveer twee kruiwagens nodig hebt om een kubieke meter beton te maken. Als je de hoeveelheid beton wilt berekenen, is het dus handig om te weten hoeveel kruiwagens er in een kubieke meter passen.

Laatste nieuws