What's all the fuZZ about?

Tuinpad Aanleggen

Tuinpad Aanleggen: 5 Methodes Die Je Moet Weten

Als je een tuinpad wilt aanleggen, dan zijn er verschillende methodes die je kunt gebruiken. Sommige mensen kiezen ervoor om stenen of tegels te gebruiken, anderen leggen het tuinpad van hout of beton. In dit artikel bespreken we vijf verschillende manieren om een tuinpad aan te leggen. Welke methode kies jij?

Methode #1: Stenen of tegels als slijtvaste ondergrond

tuinpad klinkers

Als je tuinpad van stenen of tegels wilt maken, dan is het belangrijk dat je de juiste materialen kiest. Je wilt natuurlijk niet dat je tuinpad in een paar jaar tijd alweer vervangen moet worden. Kies dus voor duurzame materialen die bestand zijn tegen weer en wind. Denk bijvoorbeeld aan betonnen of natuurstenen tuintegels. Leg de tuintegels vervolgens met een voeg in elkaar, zodat het tuinpad stevig blijft liggen.

Methode #2: Hout is strak maar blijft natuurlijk aanvoelen

tuinpad hout

Een tuinpad van hout is niet alleen mooi, maar ook nog eens duurzaam. Als je kiest voor hardhout, dan weet je zeker dat het tuinpad jarenlang meegaat. Hardhouten tuintegels zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Let wel op dat je de tuintegels goed impregneren, zodat het hout niet gaat rotten of beschadigen.

Methode #3: Beton gebruiken

tuinpad beton

Beton is misschien wel de meest populaire keuze als het gaat om tuinpaden. Beton is stevig, duurzaam en makkelijk te verwerken. Bovendien kun je met beton eindeloos variëren in kleur en vorm. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om tuintegels van beton te maken of het tuinpad geheel uit beton aan te leggen.

Methode #4: Grind is makkelijk aan te brengen

tuinpad boomschors

Grind is een mooie en natuurlijke manier om een tuinpad aan te leggen. Het geeft je tuinpad een rustieke uitstraling en is bovendien makkelijk aan te leggen. Je hoeft alleen de juiste grindsoort te kiezen en het grind op de juiste manier aan te brengen. Let wel op dat grind minder stevig ligt dan bijvoorbeeld tuintegels of beton, dus het is belangrijk dat je tuinpad niet te steil is.

Methode #5: Boomschors is budgetvriendelijk en goed voor de bodem

tuindpad boomschors

Als je tuinpad een natuurlijke uitstraling moet krijgen, dan is boomschors een goede keuze. Boomschors komt tegenwoordig in allerlei verschillende groottes en kleuren, dus er is altijd wel iets naar jouw smaak. Het aanbrengen van boomschors is overigens niet moeilijk, maar het resultaat ziet er wel professioneel uit.

Opgelet: Gebruik maken van ondergrondse drainage

Als je tuinpad regelmatig nat wordt, dan kan het aan te raden zijn om ondergrondse drainage toe te passen. Ondergrondse drainage zorgt ervoor dat het water weggepompt wordt, zodat je tuinpad droog blijft. Het is een kostbare investering, maar wel eentje die zichzelf terugverdient in de vorm van een droog tuinpad.

Welke methode je ook kiest, tuinpad aanleggen is altijd een klus die je zelf kunt doen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de afmetingen van je tuin en of er eventuele obstakels in de tuin zijn. Maar als je even goed nadenkt over het ontwerp van het tuinpad, dan is er niks wat je tegenhoudt om het tuinpad zelf aan te leggen. Succes!

Heb je hulp nodig bij het maken van je tuinpad? Neem dan contact op met een tuinarchitect of tuinaannemer in jouw regio.

Laatste nieuws