What's all the fuZZ about?

Wanneer is de Septische Put Vol

Wanneer is de Septische Put Vol? Gebruik deze Tips

Het is ontzettend belangrijk om te weten wanneer je septische put vol is. Als je dit niet bijhoudt, kan dit tot problemen leiden. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om deze situatie in de gaten te houden. In dit blogbericht vertellen we je meer over wanneer een septische put vol is en geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij hier zo lang mogelijk van geniet!

Hoe werkt een septische put?

Een septische put is een waterzuiveringssysteem dat wordt gebruikt wanneer er geen riool aanwezig is. Het werkt door afvalwater te verzamelen en het dan in de grond te laten zakken, waar het dan wordt opgebroken door bacteriƫn. Dit proces zorgt ervoor dat het water weer schoon is wanneer het uiteindelijk weer in de grond terechtkomt. Een septische put moet echter wel regelmatig geleegd worden, anders raakt hij overvol en kan het water niet meer goed schoon worden.

Wanneer is een septische put vol?

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt zien wanneer je septische put vol begint te raken. Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel personen er gebruik maken van het systeem. Een gemiddeld gezin dient om de twee jaar de septische put ledigen. Als je meer dan vijf personen in huis hebt, is het aan te raden om de put elk jaar te laten ledigen. Ook als je merkt dat het water langzamerhand minder snel wegloopt of wanneer er een onplezierige geur in huis hangt, kan dit wijzen op een volle septische put.

Hoe voorkom je dat je septische put overvol raakt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je septische put niet overvol raakt.

  • Zorg dat je de put regelmatig laat ledigen.
  • Gebruik vloeistoffen zoals wasmiddel en afwasmiddel zo min mogelijk. Dit kan de werking van de bacteriĆ«n in de put verstoren.
  • Gebruik geen veel voorkomende chemicaliĆ«n in huis, zoals bleekwater of wc-reiniger. Dit kan hetzelfde effect hebben als vloeistoffen en ervoor zorgen dat je septische put minder goed werkt.
  • Zorg dat er geen groot materiaal in de wc terechtkomt, zoals tampons of vochtige doekjes. Dit kan de septische put verstoppen en ervoor zorgen dat het water niet goed wegloopt.

Tips voor het verlengen van de levensduur

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je septische put zo lang mogelijk meegaat. Allereerst is het belangrijk dat je hem regelmatig laat legen. Dit betekent ongeveer elke twee jaar voor een doorsnee gezin, maar het kan ook vaker nodig zijn wanneer er veel afvalwater in terechtkomt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen schoon water in de septische put gooit. Dit betekent dat je geen vochtige doekjes, vetten of andere schadelijke stoffen in het systeem gooit.

Voeg extra bacteriƫn toe aan je septische put

Een andere tip is om extra bacteriƫn toe te voegen aan je septische put. Dit kan door het gebruik van een speciaal soort zeoliet, dat je bij de meeste bouwmarkten kunt kopen. Het toevoegen van extra bacteriƫn zorgt ervoor dat het afvalwater sneller wordt afgebroken, waardoor je septische put langer meegaat.

Als je deze tips in acht neemt, kan je septische put langer meegaan. Houd er rekening mee dat het ledigen van de put regelmatig moet gebeuren, en gebruik geen vloeistoffen of chemicaliƫn die de werking van de bacteriƫn verstoren. Voeg eventueel wel extra bacteriƫn toe om het afvalwater sneller af te breken. Succes!

Laatste nieuws