What's all the fuZZ about?

Onkruid in het Gazon

Natuurlijk Bestrijden van Onkruid in het Gazon

Het onkruid in je gazon is niet alleen ontsierend, het kan ook de groei van je gras belemmeren. Daarom is het belangrijk om onkruid zo snel mogelijk te bestrijden. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om onkruid in het gazon te bestrijden. In dit artikel leggen we uit hoe je onkruid natuurlijk kunt bestrijden.

5 methodes om onkruid op natuurlijke wijze te bestrijden

1. Handmatig onkruid verwijderen

De meest basale manier om onkruid te bestrijden is simpelweg het onkruid met je handen uit de grond te trekken. Dit is een goede methode voor kleine oppervlaktes, maar niet erg praktisch voor grotere gazons.

  • Als je onkruid handmatig wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je het onkruid zo ver mogelijk uittrekt, inclusief de wortels. Op die manier voorkom je dat het onkruid snel weer terugkomt.
  • Probeer onkruid ook niet te verspreiden door het onkruid over je gazon te slepen. Dump onkruid in plaats daarvan meteen in een emmer water of compostbak.
  • Voorkom dat onkruid zich verder verspreidt door je tuinhandschoenen regelmatig te wassen en te desinfecteren.
  • Vergeet ook niet om je tuinspaden en andere garden-tools schoon te maken voordat je ze weer gebruikt; onkruid kan zich makkelijk verspreiden door achtergebleven onkruiddeeltjes.

2. Natuurlijke onkruidverdelger gebruiken

Een andere manier om onkruid te bestrijden is het gebruik van een natuurlijke onkruidverdelger. Er zijn verschillende onschadelijke natuurlijke onkruidverdelgers op de markt, die je gazon onkruidvrij maken zonder het gras te beschadigen.

  • Bakpoeder is een goede optie als je op zoek bent naar een natuurlijke onkruidverdelger. Bakpoeder werkt door het onkruid te verstikken en de wortels te beschadigen. Giet ongeveer een theelepel bakpoeder op elke onkruidplant en laat het onkruid dan minimaal 24 uur weken voordat je het met water wegspoelt.
  • Een andere mogelijkheid is azijn. Azijn is een natuurlijke onkruidverdelger die werkt door het onkruid te verbranden. Giet ongeveer een halve kop azijn op elke onkruidplant en laat het onkruid dan minimaal 24 uur weken. Let wel op dat azijn ook je gras kan beschadigen, dus gebruik het met mate en spoel het gras na 24 uur goed af met water.

3. Gebruik zout om onkruid tegen te gaan

Een andere manier om onkruid te bestrijden is het gebruik van zout. Zout werkt door het onkruid te verstikken en de wortels te beschadigen. Giet ongeveer een halve kop zout op elke onkruidplant en laat het onkruid dan minimaal 24 uur weken voordat je het met water wegspoelt.

Let wel op dat zout ook je gras kan beschadigen, dus gebruik het met mate en spoel het gras na 24 uur goed na met water.

Als je onkruid wilt bestrijden met zout, kun je ook een zoutoplossing maken door ongeveer een theelepel zout op te lossen in een liter water. Giet deze oplossing dan over het onkruid en laat het onkruid minimaal 24 uur weken voordat je het met water wegspoelt.

4. Onkruidsteker

Een onkruidsteker is een handig tuinapparaat dat onkruid wiedt zonder het gras te beschadigen. Het apparaat bestaat uit een metalen staaf met een mesje aan het uiteinde, waarmee je onkruid makkelijk kunt wieden.

De onkruidsteker werkt door het onkruid bij de wortels af te snijden. Dit is een effectieve manier om onkruid te bestrijden, omdat het onkruid dan niet meer kan groeien. Plaats het mesje van de onkruidsteker onder de onkruidplant en duw het vervolgens omhoog, zodat het onkruid afgesneden wordt. Herhaal dit proces voor elke onkruidplant in je gazon. Na elke wiedbeurt moet je het mesje van de onkruidsteker desinfecteren met alcohol of bleekwater, om te voorkomen dat onkruiddeeltjes zich verspreiden. Een onkruidsteker is een handige tuinhulp voor het bestrijden van onkruid, maar vergeet niet dat je het onkruid ook kunt wieden met een spade of hark.

5. Een te lage zuurtegraad verhogen

Een te lage zuurtegraad is een van de oorzaken van onkruid in je gazon. Als de zuurtegraad van je grond te laag is, kunnen onkruiden makkelijker groeien dan het gras. Je kunt de zuurtegraad verhogen door er tuinaarde of compost aan toe te voegen. Dit helpt het onkruid te verstikken en voorkomt dat het kan groeien. Voeg ongeveer twee centimeter tuinaarde of compost toe aan elke vierkante meter van je gazon en werk het dan goed in de grond.

Onkruid voorkomen

Als je onkruid wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je gazon een goede drainage heeft. onkruid groeit vaak in natte en vochtige grond, dus als de grond in je gazon droog is, kunnen onkruiden moeilijker groeien. Zorg er ook voor dat je regelmatig maait; onkruid kan sneller groeien dan het gras, dus door het te maaien houd je het onder controle.

Onkruid bestrijden is niet altijd makkelijk, maar met deze tips moet je er wel snel vanaf zijn! Bakpoeder, azijn en zout werken allemaal goed om onkruid te verdelgen, maar let wel op dat ze ook je gras kunnen beschadigen. Manueel verwijderen is nog steeds de beste manier om van het onkruid verlost te geraken. Succes!

Laatste nieuws