What's all the fuZZ about?

slakken bestrijden

Slakken bestrijden: Diervriendelijke Manieren om ze te Verwijderen

Het is de tijd van het jaar dat we weer last krijgen van slakken. Deze diertjes zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook schadelijk zijn voor je tuin. Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden, maar deze zijn niet allemaal even diervriendelijk. In dit artikel leggen we je uit hoe je slakken op een diervriendelijke manier kunt verwijderen.

Waarom heb je slakken in de tuin?

Slakken zijn aangetrokken tot je tuin omdat het een bron van voedsel en water is. Ze komen vooral ‘s nachts naar buiten om te eten en gaan dan weer terug naar hun schuilplaatsen. Slakken kunnen een groot probleem zijn in de tuin, omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Ze eten namelijk alles wat ze tegenkomen en kunnen daardoor je planten, bloemen en gewassen vernielen. Slakken kunnen ook ziektes overbrengen op mensen en dieren.

Wanneer is de periode met de meeste slakken?

De periode met de meeste slakken is van april tot september. Dit komt omdat slakken in de winter gaan slapen en in het voorjaar weer wakker worden. Tijdens deze periode zijn ze op zoek naar voedsel, water en een plek om te leven. Slakken kunnen zich snel vermenigvuldigen, dus als je er één ziet, is er waarschijnlijk al snel een hele familie.

Manieren om slakken te bestrijden zonder zout

Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden, maar niet allemaal even diervriendelijk. Hieronder geven we je drie manieren om slakken te bestrijden zonder zout.

  • Met afschrikmiddelen: er zijn verschillende afschrikmiddelen op de markt die je kunt gebruiken om slakken te weren, zoals slakkengaas. Deze middelen werken doordat ze een onaantrekkelijke geur verspreiden.
  • Slakken hebben een hekel aan knoflook, uien en chilipepers. Je kunt deze groenten rond je tuin planten om slakken af te schrikken. Maar er zijn ook sterk ruikende bloemen waar slakken geen fan van zijn, zoals dahlia’s, marigolds en petunia’s.
  • Met een natte plek: door een natte plek in je tuin aan te leggen, kun je ervoor zorgen dat de slakken naar een andere plek gaan. Je kunt bijvoorbeeld een emmer met water neerzetten of bloembedden aanleggen waarvan je de grond goed vochtig houdt.
  • Wanneer je slakken in huis hebt, kun je ervoor kiezen om een diervriendelijke slakkenval te maken. Dit doe je door een emmer of bakje water neer te zetten met daarin wat vers fruit of groente. De slakken kunnen dan naar het water toe kruipen, maar ze zullen niet meer terugkomen omdat ze niet kunnen zwemmen. Je kunt deze valstukken gemakkelijk zelf maken of kant-en-klaar kopen in de tuinwinkel.
  • Een andere manier om slakken te bestrijden is door ze op te pikken met een tang of een ander soort grijpapparaat. Dit is misschien niet de meest diervriendelijke methode, maar het is wel een efficiënte manier om van de slakken af te komen.

Slakken doden met zout is bijzonder dieronvriendelijk

Een van de meest populaire manieren om slakken te bestrijden is met zout. Dit is echter bijzonder dieronvriendelijk. Slakken kunnen namelijk niet tegen zout want dan gaat hun huid openstaan. Dit kan leiden tot uitdroging en uiteindelijk sterven ze een langzame, pijnlijke dood. Als je toch liever geen zout gebruikt, kun je beter kiezen voor een van de andere methodes die we hierboven hebben beschreven.

We hopen dat je met behulp van deze tips slakken op een diervriendelijke manier kunt bestrijden.

Laatste nieuws