What's all the fuZZ about?

Regenwater Gebruiken in de Tuin

Regenwater Gebruiken in de Tuin: Wacht Niet tot de Zomer

Iedere zomer opnieuw krijgen we lange periodes van droogte en horen we dat het grondwaterpeil laag staat. Maar al te vaak moeten we dan extra zuinig zijn met water. Je kunt dit opvangen door zelf water op te slaan voor later gebruik en deze periodes te kunnen overbruggen. Een geweldige manier om water te besparen en het milieu te helpen is om regenwater in de tuin te gebruiken. Het bespaart niet alleen grondwater, maar het bevat ook geen chloor of fluoride zoals veel gemeentelijke voorraden.

Regenwater kan worden opgevangen van daken en opgeslagen in een grote bak voor toekomstig gebruik. Dit kan worden gedaan door een vakman of je kunt het werk zelf doen met wat basisgereedschap.

Het is een geweldige manier om de waterrekening te verlagen en het milieu te helpen. Bovendien is het heel eenvoudig om een regenwateropvangsysteem op te zetten. In dit artikel laten we zien hoe je regenwater kunt opvangen en gebruiken in de tuin. Wacht niet tot het zomer is en begin nu je met je hemelwater op te slaan.

Wat heb je nodig om regenwater te gebruiken in je tuin?

Regenwater is een gratis en waardevolle bron voor elke tuin. Om deze kostbare bron ten volle te benutten, zijn er bepaalde zaken nodig om regenwater op te vangen en op te slaan voor later gebruik.

Starten doe je door dakgoten, van bijvoorbeeld je tuinhuis, naar een watertank te laten aflopen. De grootte van je tank hangt af van je noden en dus ook zeker de grootte van je tuin. Maar wees niet bang om een tank van 2 tot 3000L te plaatsen, deze krijg je namelijk snel gevuld. Tegelijkertijd moet hij ook sterk genoeg zijn om blootstelling aan UV-stralen en weerselementen te weerstaan en om eventuele sedimenten of andere onzuiverheden van het regenwater op te vangen.

Om je gebruiksgemak te verhogen, kan je een tuinslang aansluiten op de tank. Dit doe je niet rechtstreeks maar op een hydrofoorpomp die het water uit je tank pompt en het onder druk zet. De hydrofoorpomp moet in de buurt van de waterbron worden geïnstalleerd.

Wat te doen met opgevangen regenwater

Regenwater opvangen is een geweldige manier om water te besparen en de druk op de plaatselijke watervoorziening te verminderen. Dit opgevangen water kan dan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. In de zomer kan het worden gebruikt om buitenplanten water te geven bij droogte. Het is ook handig voor schoonmaakwerkzaamheden buiten, zoals het wassen van auto’s, dekken of terrassen. Maar kan ook worden gebruikt voor het vullen van zwembaden en hot tubs, en voor het doorspoelen van toiletten binnenshuis.

De waterbesparing is duidelijk niet gering. Regenwater gebruiken in de tuin zal je op termijn veel geld besparen.

Laatste nieuws