What's all the fuZZ about?

gras zaaien en soorten graszaad

Gras Zaaien: Tips & Soorten Graszaad

Gras zaaien is een klus die iedere tuinier wel eens moet doen. Maar hoe gras zaai je nou precies? En welk graszaad gebruik je dan? In dit artikel vertellen we je alles over gras zaaien en geven we je handige tips. Ook leggen we uit welke soorten gras er allemaal zijn, en wat de voor- en nadelen van elk soort gras zijn.

Welke soorten gazon zijn er? En welke past in jouw tuin?

Er zijn veel verschillende soorten gras, en het kan soms lastig zijn om de juiste soort te kiezen voor je tuin. Daarom geven we je hieronder een overzicht van de meest populaire grassoorten, met hun voor- en nadelen.

Schaduwgras

Schaduwgras is een grassoort die goed tegen schaduw kan. Dit gras is ideaal voor tuinen die niet veel zonlicht krijgen. Het enige nadeel van schaduwgras is dat het minder tolerant is voor droogte dan andere grassoorten.

Voordelen:

  • Goed tegen schaduw
  • Ideale grassoort voor tuinen met weinig zonlicht

Nadelen:

  • Minder tolerant voor droogte dan andere grassoorten

Sportgazon

Sportgazon is een grassoort die veel gebruikt wordt voor sportvelden. Dit gras is erg sterk en kan goed tegen slijtage. Het nadeel van dit gras is dat het wat hoger groeit dan andere grassoorten, waardoor je tuin minder netjes oogt.

Voordelen:

  • Sterk grassoort, perfect voor sportvelden

Nadelen:

  • Groeit wat hoger dan andere grassoorten, waardoor je tuin minder netjes oogt

Kort gras

Kort gras is een grassoort die, zoals de naam al aangeeft, korter blijft dan andere grassoorten. Dit gras is ideaal voor tuinen waar je niet veel tijd wilt besteden aan het onderhoud ervan. Het enige nadeel van kort gras is dat het sneller uitdroogt dan andere grassoorten.

Voordelen:

  • Blijft korter dan andere grassoorten
  • Ideaal voor tuinders met weinig tijd voor onderhoud

Nadelen:

  • Uitdroogt sneller dan andere grassoorten

Grasmatten

Wil je direct een groen gazon en wacht je niet graag tot het gras is gegroeid? Dan zijn grasmatten de ideale oplossing voor jou. Grasmatten zijn kant-en-klare grastapijten die je in je tuin kan leggen. Het grootste nadeel van grasmatten is dat ze wat duurder zijn dan het zaaien van graszaad.

Voordelen:

  • Direct een groen gazon

Nadelen:

  • Wat duurder dan het zaaien van graszaad

Kunstgras

Kunstgras is een grastype dat steeds populairder wordt. Dit gras is gemaakt van synthetische vezels en heeft daardoor weinig onderhoud nodig. Het enige nadeel van kunstgras is dat het relatief duur is in aanschaf.

Voordelen:

  • Weinig onderhoud nodig

Nadelen:

  • Relatief duur in aanschaf

Gras zaaien: tips & soorten graszaad

Nu je weet welke soort gras het beste bij jouw tuin past, is het tijd om te gaan zaaien! Maar hoe gras zaai je nou precies? Wij leggen het je stap voor stap uit.

  • Haal onkruid en steentjes uit de grond voordat je gaat zaaien. Dit kan je eenvoudig doen met een spade of hark.
  • Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is voordat je gaat zaaien. Graszaad heeft water nodig om te kunnen kiemen, dus controleer of de grond niet te droog is.
  • Strooi het graszaad over de grond en werk het lichtjes in met je handen of een hark. Zorg ervoor dat het zaad niet te dicht op elkaar ligt, want dan kan het gras niet goed groeien.
  • Besproei het zaad met een sprinkler of spuitbus, zodat het graszaad voldoende vocht krijgt.
  • Zorg ervoor dat het graszaad niet uitdroogt door regelmatig te besproeien. Na ongeveer twee weken zullen de eerste grassprietjes verschijnen.

Onderhoud van je gazon

Nu je gras hebt gezaaid, is het belangrijk om het gras goed te onderhouden. Dit doe je door regelmatig te maaien en te besproeien. Maar let wel op: gras heeft niet altijd voldoende water nodig. Overmatig besproeien kan ervoor zorgen dat de wortels van het gras gaan rotten. Check daarom regelmatig of je gras niet te droog is voordat je gaat besproeien. Bij periodes van extreme droogte laat je je gazon beter onaangeroerd. Gras is sterker dan je denkt en lange periodes van droogte overleven ze meestal wel.

Bemesten van je nieuwe gazon

Wanneer je graszaad hebt gezaaid, is het belangrijk om het gras te bemesten. Dit doe je door middel van organische of anorganische meststoffen. Organische meststoffen zorgen ervoor dat je gras langzaam en geleidelijk groeit. Anorganische meststoffen stimuleren de groei van je gras, maar kunnen ook leiden tot overmatige groei en schade aan het gras. Bemest dus altijd met mate en volg de aanwijzing op de verpakking van de meststof.

Kalk kan je toevoegen aan je gras als het gras een gele kleur krijgt. Dit betekent dat het gras te zuur is en kan dus wel wat kalk gebruiken. Kalk neutraliseert de zuren in de grond en maakt het gras weer groen.

En voilà! Je bent klaar om te genieten van je nieuwe grasveldje. Vergeet niet om regelmatig te maaien en eventueel bemesten, zodat je gras mooi groen blijft. Happy gardening!

Laatste nieuws