What's all the fuZZ about?

Making a concrete mass

Zelf Beton Maken: Snelle Handleiding

Wil je zelf beton maken? Dan is deze handleiding zeker iets voor jou! In dit stappenplan leggen we uit hoe je zelf beton kunt maken, vanaf nul. Je hebt alleen wat basismaterialen nodig om te beginnen: water, zand, grind en cement. We leggen je precies uit hoe je moet mixen en mengen om het perfecte resultaat te behalen. Daarnaast geven we ook wat tips & tricks voor het afwerken van je betonnen oppervlak. Succes!

Stap één: zand en grind

Zorg ervoor dat je zand en grind in de juiste verhoudingen gebruikt. Het zand moet ongeveer twee derde van het totaal aan volume uitmaken, en het grind een derde. Als je te veel zand gebruikt, zal het beton niet sterk genoeg zijn. Te veel grind daarentegen maakt het beton poreus en ongelijkmatig.

Stap twee: cement

Voeg cement toe aan het zand-grindmengsel in de verhouding van een halve liter per zak van 25 kilo zand of grind. Cement is een bindingmiddel en zorgt ervoor dat het beton stevig wordt.

Stap drie: water

Voeg water toe totdat het mengsel nat en kleiachtig is. Als het te droog is, zal het beton niet sterk genoeg zijn. Te veel water maakt het beton echter ook poreus en zwak.

Stap vier: mixen

Mix alles goed door elkaar met een houten spatel of iets dergelijks. Zorg ervoor dat er geen klontjes cement meer zichtbaar zijn.

Stap vijf: gieten

Giet het mengsel in de mal of vorm waarin je het beton wilt laten harden. Laat het dan 24 uur drogen voordat je verder gaat met het afwerken ervan.

Stap zes: afwerken

Na 24 uur is het beton stevig genoeg om mee te werken. Je kunt het nu gladstrijken of in een andere gewenste vorm brengen. Gebruik hiervoor een houten spatel of iets dergelijks. Als je klaar bent, laat het dan nog minimaal zes weken drogen voordat je erop gaat lopen of zitten. Zo zorg je ervoor dat het beton optimaal sterk en stevig wordt.

Nu weet je hoe je zelf beton moet maken! Volg deze simpele stappen en je zult zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Veel succes!

Laatste nieuws