What's all the fuZZ about?

zolder renoveren

Zelf je Zolder Verbouwen tot Slaapkamer

Als je van plan bent om zelf je zolder te renoveren om er extra kamers van te maken, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Voordat je begint met het renoveren van je zolder, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en welke stappen je moet zetten om de zolder om te toveren tot extra leefruimte. In dit artikel geven we je enkele tips om je op weg te helpen bij het renoveren van je zolder.

Een goede voorbereiding

Voordat je begint met het renoveren van je zolder, is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt bereiken en welke stappen je moet zetten om dat te bereiken. Neem de tijd om te bepalen wat je wilt veranderen aan de zolder en hoe je dat wilt doen. Maak een plan van aanpak en bepaal welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Zo kun je ervoor zorgen dat je voorbereid bent en dat je tijdens het renoveren niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Het maken van een plan

Het maken van een plan is een belangrijke stap bij het renoveren van je zolder. Door een plan te maken, kun je bepalen wat je precies wilt veranderen aan de zolder en hoe je dat wilt doen. Het plan kan bijvoorbeeld bestaan uit een lijst met de dingen die je wilt veranderen, zoals het verwijderen van oude isolatie, het aanbrengen van nieuwe vloerbedekking of het plaatsen van extra ramen. Door alles op een rijtje te zetten, kun je een goed beeld krijgen van wat je wilt bereiken en welke stappen je moet zetten om dat te bereiken. Bovendien kun je met een plan ook beter inschatten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt, zodat je voorbereid bent en tijdens het renoveren niet voor onverwachte problemen komt te staan.

De bouwkundige tekening

plan zolder maken

Het maken van een bouwkundige tekening is uiterst belangrijk. Met deze tekening kun je precies zien hoe de kamers eruit komen te zien en of de afmetingen passen binnen de beschikbare ruimte op de zolder. Bovendien kun je met een bouwkundige tekening ook beter inschatten welke materialen en gereedschappen je nodig hebt om de kamers te realiseren. Door een bouwkundige tekening te maken, kun je ervoor zorgen dat je voorbereid bent en dat je tijdens het renoveren niet voor onverwachte problemen komt te staan. Het is daarom aan te raden om altijd een bouwkundige tekening te maken voordat je begint met het renoveren van je zolder.

5 stappen om deze tekening te maken

 1. Meet de afmetingen van de zolder op, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt om mee te werken.
 2. Bepaal hoeveel kamers je wilt maken en hoe groot je de kamers wilt hebben.
 3. Maak een schets van de zolder, waarbij je de afmetingen van de ruimte opneemt en de plekken aangeeft waar je de kamers wilt maken.
 4. Teken de kamers op de schets, waarbij je rekening houdt met de afmetingen en de beschikbare ruimte op de zolder.
 5. Pas eventueel de tekening aan, indien nodig, totdat je tevreden bent met het resultaat en je zeker weet dat de kamers passen binnen de beschikbare ruimte op de zolder.

De keuze van materialen en de hoeveelheid berekenen

kamers maken op zolder

Bij het kiezen van materialen voor het renoveren van je zolder is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige materialen die duurzaam zijn en die bijdragen aan een goede isolatie en luchtdichtheid van de ruimte. Zo kun je ervoor zorgen dat de kamers comfortabel zijn om in te verblijven en dat je niet teveel energie kwijt bent aan het verwarmen of koelen van de ruimte. Bovendien is het ook belangrijk om te kiezen voor materialen die bij de stijl en het interieur van de rest van je woning passen.

Om te bepalen hoeveel materialen je nodig hebt, kun je de afmetingen van de kamers opnemen en deze vergelijken met de afmetingen van de materialen die je wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld berekenen hoeveel vloerbedekking je nodig hebt door de oppervlakte van de kamers te delen door de oppervlakte van één vloerbedekkingstrook. Op deze manier kun je de hoeveelheid materialen nauwkeurig berekenen en ervoor zorgen dat je voldoende materialen in huis hebt zonder dat je teveel koopt.

Bij een totaalrenovatie van de zolder heb je onder andere de volgende dingen nodig:

 • Muren: Behang, verf, lijm en eventueel gipsplaten zijn nodig om de muren op te knappen en te behangen of te schilderen.
 • Plafond: Plafondplaten, isolatiemateriaal en eventueel verlichting zijn nodig om het plafond te renoveren.
 • Vloer: Vloerbedekking, ondervloer en eventueel lijm zijn nodig om de vloer te renoveren.
 • Sanitair: Een toilet, wastafel, douche of bad zijn nodig om de ruimte geschikt te maken om in te verblijven.
 • Verwarming: Radiatoren, convectoren of vloerverwarming zijn nodig om de ruimte te verwarmen.
 • Ventilatie: Ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem zijn nodig om de ruimte te ventileren.
 • Elektriciteit: Stopcontacten, schakelaars, verlichting en kabels heb je nodig om de ruimte te voorzien van elektriciteit.
 • Afwerking: Behang, verf, raambekleding en eventueel meubels zijn nodig om de ruimte af te werken en om het interieur te stylen.

Samenvatting

In dit artikel hebben we enkele tips gegeven voor het renoveren van je zolder om er extra kamers van te maken. We hebben aandacht geschonken aan belangrijke aandachtspunten het kiezen van materialen en het berekenen van de hoeveelheid die je nodig hebt. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent en dat je tijdens het renoveren niet voor onverwachte problemen komt te staan. Zo kun je je zolder omtoveren tot extra leefruimte en genieten van een comfortabeler en ruimer huis.

Laatste nieuws