What's all the fuZZ about?

Plastic of Kunststof Verven

Plastic of Kunststof Verven

Heb je tuinmeubelen of bloempotten die gemaakt zijn van plastic? Het plastic kan verkleuren door de zon, vlekken krijgen of er gewoon oud en versleten uitzien. In plaats van dit plastic weg te gooien, kun je het verven! Wil je deze tuinmeubelen of bloempotten verven? Lees dan deze uitgebreide handleiding. Je krijgt tips over het voorbereiden van het plastic, het verven zelf én over het afwerken van je kunststof verfproject. Succes!

Waarom is kunststof verven moeilijk?

Plastic is een glad en niet-poreus materiaal. Daardoor hecht verf er minder goed aan dan bijvoorbeeld op hout of staal. Kunststof verven is dus wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk. met de juiste voorbereiding en techniek kun je mooie resultaten bereiken!

Hoe plastic voorbereiden om te verven?

Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, is het belangrijk om het plastic grondig voor te bereiden. Gebruik hiervoor een sopje met wat afwasmiddel of een speciale plasticreiniger. Maak het plastic daarna goed droog en vetvrij met een doek. Vervolgens dien je het oppervlak te schuren. Doe dit met een licht schuurpapiertje of een schuurblock. Schuren zorgt ervoor dat het plastic ‘ruw’ wordt, waardoor de verf beter hecht. Als je klaar bent met schuren, veeg je het plastic af met een stofzuiger of doek om alle restjes schuurpapier te verwijderen.

Nadat je het plastic voorbereid hebt, kun je gaan beginnen met een primer aan te brengn. Gebruik hiervoor een goede primer voor plastic. Dit is niet altijd nodig, maar wel aan te raden als je een donkere kleur wilt gaan verven of als het plastic nog erg glad is.

Hoe plastic verven?

Als je plastic gaat verven, gebruik dan een goede kwaliteitsverf voor kunststof. Lak is bijvoorbeeld geschikt voor gladde en harde plasticsoorten zoals tuinstoelen of emmers. Voor meer flexibel plastic, zoals speelgoed of plantenbakken, is plasticverf aan te raden.

Breng de verf met een kwast of roller aan op het plastic. Begin hierbij in het midden en werk naar buiten toe. Zorg ervoor dat je dunne lagen aanbrengt om strepen of druppels te voorkomen. Laat de verf tussendoor goed drogen volgens de aanwijzingen op het potje. Wanneer alle lagen droog zijn, kun je eventueel een topcoat of extra laag lak aanbrengen voor meer bescherming.

En dan?

Zodra de verf droog is, kun je plastic weer gebruiken zoals je gewend bent. Houd er wel rekening mee dat verf een dikker laagje aanbrengt dan bijvoorbeeld lak. Dit kan het plastic iets stugger maken. Succes met het verven! 😉

Laatste nieuws