What's all the fuZZ about?

kiwibes

Plant je Eigen Kiwibessen

Wil je kiwibessen kunnen plukken in je eigen achtertuin? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we je alles over het kweken van kiwibessen. We geven tips over de juiste grond, water en zonnige plek waar je de boom het beste kan laten staan. Ook vertellen we hoe je kiwibessen kunt herkennen en plukken.

Wat zijn kiwibessen?

Kiwibessen zijn kleine, groene vruchten met een schil. Ze smaken zoet en sappig, en zitten boordevol vitamine C. Kiwibessen komen oorspronkelijk uit China, maar inmiddels worden ze over de hele wereld geteeld.

In Nederland en België kan je kiwibessen kopen in de supermarkt, maar ze zijn ook steeds vaker te vinden op markten en in tuincentra. Wil je kiwibessen plukken in je eigen achtertuin? Dan kan je kiwibessenplanten kopen bij een tuincentrum of online.

Hoe kun je kiwibessen planten?

Kiwibessen groeien het best in een warme en zonnige plek, maar kunnen ook in een kas of serre worden geteeld. Kiwibessen kunnen namelijk niet tegen vorst. Zorg er dus voor dat je kiwibessenplant tijdens de wintermaanden binnen staat, in een koude kas of serre.

Kiwibessen kunnen worden geplant in de volle grond, maar je kunt ze ook laten groeien in een pot of emmer. Gebruik hiervoor speciale boomkwekerijgrond of aardewerk kweekgrond. Vul de pot of emmer voor tweederde met grond, en voeg daarna water toe tot de grond nat is.

Zet de kiwibessenplant dan in de pot of emmer, en vul aan met grond tot het kluitje net onder de grond zit. Giet na het planten nog een keer water over de kiwibessenplant, zodat de wortels goed nat worden.

Kiwibessen kunnen ook worden geplant in een moestuin of border. Ze groeien namelijk niet erg hoog, dus je hoeft niet veel ruimte in je tuin vrij te maken.

Kiwibessen kweken: wat heeft de kiwiboom nodig?

De kiwiboom groeit het best in een plek waar hij veel zon en licht krijgt. Zorg er dus voor dat je kiwiboom op een zonnige plek in je tuin staat, of in een kas of serre. Kiwibomen houden ook van vochtige grond, dus geef ze regelmatig water. Let wel op dat je kiwiboompjes niet te veel water krijgen, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Kiwibomen groeien het best in lichte, vochthoudende grond.

Zonnige plek + vochthoudende grond = een happy kiwiboom!

Wanneer kan je kiwibessen plukken?

Kiwibessen rijpen van juni tot september. Wil je weten of kiwibessen klaar zijn om geplukt te worden? Houd de vrucht dan even vast, en trek aan de steel. Als de steel gemakkelijk loskomt, is de kiwi rijp en kun je hem oogsten. Kiwibessen die nog niet rijp zijn, kun je laten hangen aan de boom tot ze rijp zijn.

Kiwibessen bewaren

Je kunt de bessen ongeveer een week in de koelkast bewaren. Wil je kiwibessen langer bewaren? Leg ze dan in een vriezerzakje, en vries ze in. Kiwibessen kunnen zo wel een jaar in de vriezer bewaard worden!

We hopen dat je na het lezen van dit artikel kiwibessen wilt planten in je eigen tuin. Veel plezier met kweken! Eet smakelijk!

Laatste nieuws