What's all the fuZZ about?

vijverkalk vijver

Vijverkalk: Het Geheim van Heldere Vijvers

In iedere tuin is een vijver of zelfs zwemvijver niet meer weg te denken. Om je vijver in optimale conditie te houden, is het van belang om regelmatig wat vijverkalk toe te voegen. Vijverkalk zorgt ervoor dat de waterplanten beter groeien en dat je vijver er schoon en krachtig uitziet. In dit artikel vertellen we wat meer over wat vijverkalk is, welke soorten er bestaan en hoe je het goed aanbrengt!

Wat is vijverkalk?

Vijverkalk is een natuurlijk product wat je vijver schoon en krachtig maakt. Vijverkalk wordt gemaakt van gebroken kalksteen en bevat mineralen die goed zijn voor de plantengroei. Het bestaat in twee soorten: wit en bruin. Wit vijverkalk wordt gemaakt van gebroken kalksteen en is fijn van structuur. Bruin vijverkalk wordt ook wel houtskoolvijverkalk genoemd en is wat grover van structuur.

Soorten vijverkalk

Beide soorten kalk zorgen ervoor dat de waterplanten beter groeien en dat je vijver er schoon en krachtig uitziet. De witte soort is echter wat fijner van structuur en lost dus wat sneller op in het water. De bruine soort is wat grover van structuur en lost wat minder snel op.

Zeewierkalk is eigenlijk nog een andere soort vijverkalk wat gemaakt wordt van zeewier. Deze is minder fijn van structuur en is wel wat zuurder dan de andere soorten vijverkalk. Dit help goed bij het bestrijden van algen in je vijver.

Voor de meeste tuinvijvers is wit vijverkalk het meest geschikt. Welke soort je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of het advies van je vijverspecialist.

Hoe breng je vijverkalk aan?

Je kunt vijverkalk aanbrengen door het direct in de vijver te strooien of door het eerst op te lossen in een emmer water. Als je ervoor kiest om het direct in de vijver te strooien, is het belangrijk dat je het vijverwater goed laat circuleren met bijvoorbeeld je waterpomp. Vijverkalk lost namelijk wat langzaam op in het water en hiermee zorg je ervoor dat de kalk gelijkmatig over de bodem en planten wordt verdeeld. Best eerst oplossen in een emmer water, giet het daarna met een gieter over de vijver. Let wel op dat je niet te veel toevoegt, want dan kan er alsnog een witte waas ontstaan op het water. Vijverkalk is namelijk wat chloorhoudend en teveel hiervan kan schadelijk zijn voor je vijverplanten.

Vijverkalk is dus een natuurlijk product wat je vijver schoon en krachtig maakt. Het zorgt ervoor dat de waterplanten beter groeien en dat je vijver er schoon en helder uitziet.

Wanneer gebruik je vijverkalk?

Vijverkalk wordt meestal aangebracht in de wintermaanden, wanneer er weinig plantengroei plaatsvindt. Dit komt omdat de kalk dan beter kan indringen in de plantenwortels. Vijverkalk is verkrijgbaar bij tuincentra en online.

Tip: Let bij het aanschaffen van vijverkalk altijd goed op de specificaties en toepassingen, zodat je weet wat je aan moet schaffen!

Laatste nieuws