What's all the fuZZ about?

strakke oprit

Moderne oprit met grind: Hoe krijg je die strak?

Een moderne oprit met grind is een eyecatcher. Maar hoe krijg je die strak? Wij geven je enkele tips!

Welke soorten grind zijn er?

Als je kiest voor een moderne oprit, dan is het belangrijk om te weten welke soorten grind er zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten van grind. Kies bijvoorbeeld voor grof grind of fijn grind. Fijn grind is makkelijker aan te leggen, maar grof grind geeft wel een ander effect.

Soorten grind met de kenmerken:

  • Siergrind: Dit is erg fijn en dus makkelijk aan te leggen. Het geeft een rustige uitstraling aan je tuin of oprit.
  • Kiezel: Kiezel is iets grover dan siergrind, maar nog steeds redelijk fijn. Het geeft een moderne uitstraling aan je tuin of oprit.
  • Gebroken puin: Gebroken puin is iets grover dan kiezel en hierdoor ook minder makkelijk aan te leggen. Het geeft een rustige uitstraling aan je tuin of oprit.
  • Split: Split is iets grover dan gebroken puin en hierdoor ook minder makkelijk aan te leggen. Het geeft een moderne uitstraling aan je tuin of oprit.

Hoe leg je het aan?

Als je kiest voor moderne oprit met grind, dan moet je het natuurlijk ook goed aanleggen. Hieronder geven we je enkele tips:

  • Begin met het graven van een fundering. Zorg ervoor dat de fundering die je graaft, ongeveer 40cm diep is. Als je klaar bent met het graven van de fundering, dan leg je hier eerst een anti-worteldoek in. Vul nu met 15cm betonpuin. Wanneer je de fundering hebt gevuld met betonpuin, is het tijd om het aan te drukken. Dit doe je door eroverheen te rijden met een trilplaat of tamper.
  • Zorg dat de ondergrond goed vlak is voordat je begint met aanleggen. Dit doe je door op het betonpuin een laag stabilisĆ© te leggen van 15cm. Deze laag opnieuw goed aandrukken. Als de ondergrond niet vlak is, zal dit het moderne effect van de oprit verpesten.
  • Als je klaar bent met het aanleggen van de ondergrond, is het tijd om de moderne oprit af te werken met grind. Grindmatten zijn een goede manier om dit te doen. Tip: begin bij een hoek.
  • Nu is het tijd om het moderne grind aan te leggen. Dit zal een laag worden van ongeveer 10cm en verdeel dit over de gehele oppervlakte. Wanneer je klaar bent, druk je het moderne grind goed aan zodat er geen voegen of oneffenheden ontstaan.

Als je alles goed hebt uitgevoerd, dan zal je moderne oprit er strak uitzien! Succes!

Laatste nieuws