What's all the fuZZ about?

ramen vervangen

Ramen Vervangen: Wanneer is het Nodig?

Ramen vervangen is niet altijd nodig. Soms is het voldoende om enkele ramen te vernieuwen of te herstellen. Maar wanneer moet je echt je ramen vervangen? Dat lees je in dit artikel!

Wat is de gemiddelde levensduur van ramen?

Ramen worden gemaakt om lang mee te gaan. De ramen die je vandaag koopt, zullen waarschijnlijk nog steeds in goede staat zijn wanneer je kinderen het huis uitgaan. Dit komt doordat ramen steeds beter worden gemaakt. Toch is er een levensduur voor ramen en dat is ongeveer 30 jaar. Dit is afhankelijk van het soort ramen, de kwaliteit ervan en hoe goed je ze onderhoudt. Er zijn drie soorten ramen:

  • Houten ramen: deze ramen gaan het langst mee. Als je houten ramen hebt, kun je er dus vanuit gaan dat ze ongeveer 30 jaar meegaan wanneer ze goed worden onderhouden.
  • Kunststof ramen: kunststof ramen gaan ook heel lang mee. PVC ramen gaan ongeveer 20 tot 25 jaar mee.
  • Aluminium ramen: aluminium ramen gaan ook ongeveer 20 tot 25 jaar mee.

Als je ramen goed onderhoudt, kunnen ze dus heel lang meegaan. Maar wanneer moet je ramen vervangen?

Wanneer is het tijd om naar een ramenspecialist te gaan?

De algemene staat van je ramen: kijk eens goed naar je ramen. Zijn er scheuren in het hout of zitten er grote krassen in het glas? Of heb je misschien nog enkel glas in je ramen? Dan is het tijd om ze te vervangen. Het open- en sluitmechanisme: als je ramen moeilijk open- en dichtgaan, is dat ook een teken dat het tijd is om ze te vernieuwen. Dit geldt vooral voor ramen die veel worden gebruikt, zoals ramen in de woonkamer of keuken. De huidige isolatienormen liggen ook veel hoger dan pakweg 20 jaar geleden. Wanneer je ramen vervangt, kun je dus ook beter gelijk isolerende ramen nemen. Dit scheelt in de toekomst weer in je energierekening!

Kan je zelf je ramen vervangen?

Ja, je ramen vervangen is niet heel erg moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Als je ramen verkeerd plaatst, kan dit leiden tot tocht en condensatie. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot schimmelvorming in huis. Laat het dus over aan een professional wanneer je twijfelt! Er zijn bedrijven waar je als particulier terecht kunt voor het vervangen van ramen.

Hoeveel kost het om ramen te laten vervangen?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het soort ramen dat je wilt laten plaatsen en hoeveel ramen je wilt laten vervangen. Het is mogelijk om al ramen te laten plaatsen vanaf € 300 per raam, maar dit is niet inclusief BTW of montagekosten. Wanneer je kiest voor echt goede kwaliteit ramen, ben je al snel meer kwijt.

Laatste nieuws