What's all the fuZZ about?

Wanneer Grasmatten Leggen

Wanneer Grasmatten Leggen: Het Juiste Moment

Grasmatten of graszoden leggen is een klus die je zelf kan uitvoeren, maar het is belangrijk dat je de juiste moment kiest om te beginnen. Je wilt natuurlijk niet dat je grasmatten verpest door de slechte weersomstandigheden. In dit artikel vertellen we je alles over grasmatten leggen wanneer!

Wat zijn grasmatten en wat heb je nodig?

Wie geen gras wenst te zaaien en wachten totdat de graszaadjes kiemen en het gras groeit, kan graszoden kopen. Grasmatten zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt grasmatten nodig die minimaal 30 cm breed zijn. Het is belangrijk dat je de juiste grasmatten uitzoekt, want niet alle grasmatten zijn geschikt voor iedere tuin. Net zoals bij de keuze van het juiste graszaad moet je ook bij grasmatten rekening houden met tal van factoren. Denk hierbij aan verwachte intensiteit van gebruik of de hoeveelheid schaduw die je toekomstige grasplein te verduren krijgt.

Wanneer graszoden leggen?

Graszoden bestellen kan in theorie het hele jaar door maar het is toch belangrijk dat je grasmatten legt wanneer het voldoende warm is. Dit komt omdat graswortels niet tegen vorst kunnen. Als er dan toch vorst in de grond zit, kan dit ervoor zorgen dat de graswortels afsterven. Het is daarom aan te raden om grasmatten alleen in de periode van april tot en met september neer te leggen. In deze maanden is de kans op vorst minimaal en heb je dus minder kans dat je graswortels afsterven.

Mag het regenen wanneer je grasmatten legt?

Jazeker! Regen is eigenlijk zelfs beter, omdat graswortels dan minder snel uitdrogen. Wel moet je ervoor zorgen dat de grond niet te nat is, want dan kunnen de grasmatten gaan schimmelen. Als je grasmatten gaat leggen tijdens een droge periode, moet je de grasmatten goed inspuiten met water totdat ze voldoende nat zijn.

Het ideale moment voor het leggen van je grasmatten

Als je grasmatten legt wanneer het voldoende warm is, dan kun je ervan uitgaan dat je grasmatten succesvol zullen zijn. Regen is eigenlijk zelfs beter, omdat graswortels dan minder snel uitdrogen. Het is daarom aan te raden om grasmatten alleen in de periode van april tot en met september neer te leggen. In deze maanden is de kans op vorst minimaal en heb je dus minder kans dat je graswortels afsterven.

Laatste nieuws