What's all the fuZZ about?

Hout Buiten Bewaren

Hoe je Hout Buiten kunt Bewaren: Tips om Rot te Voorkomen

Hout buiten bewaren kan lastig zijn. Het is belangrijk om rot te voorkomen, maar je wilt het hout ook nog wel gebruiken! In dit artikel geven we je tips over hoe hout buiten kunt bewaren, zodat het zelfs jarenlang bruikbaar blijft als brandhout.

Wat verloopt het droogproces van brandhout?

Het drogen van hout is een natuurlijk proces. Het hout lekt sap uit en verliest vocht. Dit duurt ongeveer één jaar per centimeter dikte van het hout. Dus, hoe dikker het hout, hoe langer het droogproces duurt.

Klieven van stammen helpt het hout drogen. Door hout te klieven, verhoog je het contactoppervlak van het hout met de lucht. Dit helpt bij het sneller uitlekken van sap en vocht. Het hout droogt dan eerder en is minder gevoelig voor rotting tijdens het opslaan.

Kun je hout buiten laten liggen?

Ja, je kunt hout buiten laten liggen. Zorg er wel voor dat het hout droog is voordat je het gaat opslaan of gebruiken. Bovendien is het belangrijk om hout te beschermen tegen regen en vocht.

Hoe zorg je ervoor dat hout niet gaat rotten?

Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat hout droog blijft. Bovendien is het aan te raden om hout af en toe te controleren op rot en schimmels. Als je tijdig rotte stammen ziet, kun je die blokken bovenaan de stapel plaatsen om sneller te drogen.

Plaats onder de houtstapel een houten pallet of ander houten onderdeel om rot te voorkomen. Ook is het aan te raden om een afdakje of overdekte ruimte te maken. Dit voorkomt dat hout nat wordt en gaat rotten.

Brandhout droogt het beste als de stapel niet meer dan één meter hoog is. Als je hout op een hoop plaatst, kan er onderin houtrot ontstaan omdat het hout daar niet goed kan drogen.

Hoelang wachten voor je het brandhout kan gebruiken?

Het hout is droog als het licht en broos aanvoelt. Wanneer je hout wilt gebruiken voor een BBQ, kampvuur of open haard, moet het hout toch minimaal zes maanden drogen. Bij het verbranden van nat hout kunnen er giftige dampen vrijkomen. Laat het hout dus zeker voldoende lang drogen.

Laatste nieuws