What's all the fuZZ about?

Onderhoudsvrije Voortuin

Onderhoudsvrije Voortuin Ideeƫn: Groen zonder Ongemak

Wil je een onderhoudsvrije voortuin? Geen probleem! Er zijn verschillende onderhoudsvrije ideeƫn die je eenvoudig kunt toepassen. In dit artikel leggen we er enkele voor je uit. Zo heb je minder last van onderhoud en geniet je wel van een mooie voortuin!

Planten die weinig onderhoud vragen

Gebruik onderhoudsvriendelijke planten in je voortuin. Dit zijn planten die weinig water en voeding nodig hebben om gezond te blijven. Ze zijn ook meestal minder aantrekkelijk voor ongedierte, waardoor je minder last van ze hebt. Voorbeelden van onderhoudsvriendelijke planten zijn vetplanten, sedum of lavendel.

lavendel

Siergrassen

Siergrassen zijn ook onderhoudsvriendelijke planten die weinig water nodig hebben. Ze zijn ook makkelijk in onderhoud, want je hoeft ze maar af en toe te snoeien. Siergrassen geven een rustige uitstraling aan je tuin en zijn daarom perfect voor kleine tuinen.

Minimaliseer de voedingsstoffen in je tuin

Als je onderhoudsvriendelijke planten gebruikt, hebben ze minder voedingsstoffen nodig. Dit betekent dat je onkruid en ongedierte minder aantrekt. Als je toch mest of compost wilt gebruiken, doe dit dan zo min mogelijk en houd er rekening mee dat dit kan leiden tot meer onderhoud.

Voorkom onkruid in je voortuin

Er zijn twee eenvoudige manieren om onkruid te voorkomen. Maak gebruik van boomschors om de bodem te bedekken tussen de planten. Dit voorkomt dat onkruid zaadjes in de grond krijgt en kan groeien. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de boomschors niet dikker is dan vijf centimeter, anders smoren je planten.

Met bladhoudende bodembedekkers blijft je tuin het hele jaar groen en vul je snel de lege plaats tussen je planten op. Bovendien onderdrukken deze bodembedekkers onkruid en voorkomen ze dat zaden in de grond komen. Voorbeelden van bladhoudende bodembedekkers zijn hosta’s, varens of lijsters. Voor een moderne uitstraling kan je kiezen om vakken te maken met verschillende soorten van bodembedekkers.

Onderhoudsarm en onderhoudsvrij zijn niet hetzelfde

Veel mensen denken dat onderhoudsarm en onderhoudsvrij hetzelfde betekent. Dit is echter niet het geval. Onderhoudsarm betekent dat je minder onderhoud aan je tuin hebt. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig snoeien van planten of het wegwerken van onkruid. Onderhoudsvrij betekent dat je helemaal geen onderhoud aan je tuin hoeft te doen. Dit is ideaal als je geen tijd of zin hebt in onderhoud, maar dit kan wel ten koste gaan van de uitstraling van je voortuin. Het is mogelijk om een prachtige onderhoudsarme voortuin te hebben met de juiste plantkeuze en -plaatsing.

Door onderhoudsvriendelijke planten te gebruiken en deze op de juiste manier te plaatsen, hoeft je voortuin bijna geen onderhoud meer! Je hebt dan wel minder keuze in plantsoorten, maar dat is een kleine prijs om te betalen voor een onderhoudsvrije tuin. Wil je toch wat variatie in je onderhoudsarme tuin? Kies dan voor een aantal verschillende soorten bladhoudende bodembedekkers. Zo heb je een mooie en onderhoudsarme tuin zonder al te veel ongemak!

Laatste nieuws