What's all the fuZZ about?

Tuinhuis van geïmpregneerd hout of hardhout?

Tuinhuis van Geïmpregneerd Hout of Hardhout?

Welk tuinhuis je ook kiest, van geïmpregneerd hout of hardhout, het is altijd een goede keuze. Geïmpregneerd hout is onderhoudsvriendelijk en gaat jarenlang mee. Hardhout is sterker dan geïmpregneerd hout en daardoor geschikter voor intensief gebruik. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van beide materialen, zodat je eenvoudig kunt beslissen welk tuinhuis het beste bij je past.

Tuinhuis in geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is een veelgebruikt materiaal voor tuinhuizen. Het hout is behandeld met een chemische stof die ervoor zorgt dat het hout water- en rotbestendig is. Geïmpregneerd hout gaat daardoor langer mee dan onbehandeld hout. Bovendien is geïmpregneerd hout onderhoudsvriendelijk: je hoeft het alleen af en toe te schuren en te verven. De prijs van geïmpregneerd hout is hoger dan die van onbehandeld hout maar nog steeds aanzienlijk goedkoper dan hardhout. Het grootste nadeel van geïmpregneerd hout is dat het minder sterk is dan hardhout.

Tuinhuis in hardhout

Hardhout is een ander materiaal dat geschikt is voor tuinhuizen. Het is sterker dan geïmpregneerd hout en daardoor beter bestand tegen weersinvloeden en intensief gebruik. Hardhout is echter wel duurder dan geïmpregneerd hout. Bovendien is het onderhoud van hardhout arbeidsintensiever: je moet het hout elke twee tot drie jaar schuren en verven. Tot slot is hardhout kwetsbaarder voor insecten en schimmels dan geïmpregneerd hout.

Welk materiaal kies je het best?

Esthetisch gezien is er weinig verschil tussen geïmpregneerd hout en hardhout. Beide materialen zijn geschikt voor tuinhuizen van alle soorten en maten. Wel is het zo dat hardhout vaak iets sterker maar ook duurder is. Geïmpregneerd hout is een goede keuze als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijk tuinhuis. Het materiaal is waterdicht en gaat daardoor langer mee dan onbehandeld hout. Hardhout is een sterker materiaal en daardoor geschikter voor intensief gebruik. Tot slot is hardhout kwetsbaarder voor insecten en schimmels dan geïmpregneerd hout. Indien budget geen rol speelt zal hardhout je dus het meeste plezier opleveren. Maar bekijk of je de meerkost echt nodig acht voor jouw verwachtingen.

Laatste nieuws