What's all the fuZZ about?

tamme kastanje

Tamme en Wilde Kastanjes: Wat is het Verschil?

In ons land worden kastanjes veel gegeten. Er zijn echter verschillende soorten kastanjes: de tamme en de wilde kastanje. Maar wat is het verschil tussen deze twee soorten? En welke soort is nu het lekkerst? Dat leggen we je in dit artikel uit!

wilde kastanje

De wilde kastanje

De wilde kastanje of paardenkastanje is niet eetbaar en zelfs een beetje giftig. Je herkent deze aan de puntige doch gladde schil. Deze kastanje groeit aan een boom die wel 30 meter hoog kan worden. Je vindt deze kastanje vooral in het bos. De boom bloeit in april met witte bloemetjes.

tamme kastanje

De tamme kastanje

De tamme kastanje is daarentegen wel eetbaar en daarom erg populair. De schil van deze kastanje verschilt sterk van die van de wilde versie. Je herkent ze aan de lang, dunne stekels. De tamme kastanje wordt ongeveer 20 meter hoog en is een populaire tuinplant. De boom bloeit in mei met lichtrode bloemetjes. Zoals je hebt kunnen lezen, zitten er verschillen tussen de tamme en de wilde kastanje. De meeste verschillen zitten hem in de schil van de kastanje, maar er zijn ook verschillen in smaak en grootte.

Hoe eet je de tamme kastanje?

De tamme kastanje is heerlijk als snack of in een salade. Je kan deze versie rauw eten, maar je kan ze ook koken of roosteren. Wanneer je de kastanjes gaat roosteren, moet je er wel voor zorgen dat je ze vers roostert. Koop dus niet teveel kastanjes in één keer, want dan gaat de smaak verloren. Heb je toch meer kastanjes dan nodig? Bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Zijn kastanjes voedzaam?

Kastanjes zitten boordevol vitamine C, fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevatten ze weinig vet en zijn ze glutenvrij. Kortom: kastanjes zijn gezond! Eet je ze regelmatig? Dan kan dit leiden tot een verhoogde weerstand en een sterkere botten. Heb je echter last van een opgeblazen gevoel of diarree na het eten van kastanjes? Probeer er dan wat minder te eten, want dan kan het zijn dat je intolerant bent voor kastanjes.

Laatste nieuws