What's all the fuZZ about?

houten tuinhuis

Houten tuinhuis

Verschillende afmetingen en vormen

Denk je eraan om een berging te plaatsen, al dan niet met overdekte zitruimte? Dan is een houten tuinhuis de ideale aankoop. Dankzij het multifunctionele bouwmateriaal bestaan er ondertussen houten tuinhuizen in alle vormen en maten.

Hout als bouwmateriaal? De voor- en nadelen

Bij het kiezen van een tuinhuis gaat het meestal om een metalen tuinhuis of eentje in hout. Hout als bouwmateriaal heeft tal van voordelen maar ook enkele nadelen. We sommen de belangrijkste graag voor je op:

Voordelen

  • Relatief goedkoop
  • Makkelijk te bewerken
  • Natuurlijke uitstraling

Nadelen

  • Niet altijd kleurvast
  • Opletten voor schimmel en vocht
  • Onderhoud vereist

Een houten tuinhuis kopen? Waarop moet je letten:

Houtsoort

Kies voor een houtsoort waar je vele jaren geniet van gaat hebben. Voor een prefab tuinhuis krijg je met geïmpregneerd hout – zoals vurenhout of grenenhout – een goede kwaliteit voor je geld.

Kwaliteit hout

Je tuinhuis moet heel wat ondergaan doorheen het jaar: regen, droogte, insecten, schimmels… Kies voor duurzaam hout om de levensduur van je houtconstructie te maximaliseren.

Montage

Heb je geen ervaring met het plaatsen van houtconstructies? Zorg dan voor de nodige hulp! Bij zo’n montage komt heel wat kijken: funderingsbalken, ventilatie, dakbedekking, …

Welk hout is het meest geschikt voor een tuinhuis?

De stevigheid en kwaliteit van een houten tuinhuis is sterk afhankelijk van het gekozen soort hout. We vergelijken de verschillende soorten:

Hardhout

Hieronder vinden we sterk en duurzaam hout zoals bankirai, padouk en ipé. Hardhout is uiterst geschikt voor de bouw van een tuinhuis, wat het ook de duurste optie maakt.

Geïmpregneerd zachthout

Bij impregnatie ondergaat het hout een chemisch proces. Dit maakt het beter bestand tegen schimmels, vocht en insecten. Geïmpregneerd hout is geschikt voor tuinhuizen.

Onbehandeld zachthout

Deze houtsoort is het goedkoopste in aankoop maar ook het minst geschikt als bouwmateriaal. Zorg na de opbouw voor een extra behandeling om vocht en schimmels te voorkomen.

Wat is geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout is hout dat op chemische wijze, onder druk is verduurzaamd. Het hout wordt in een grote ketel vacuüm getrokken waardoor het impregneermiddel optimaal wordt opgenomen.

Deze behandeling zorgt ervoor dat hout langdurig beschermd is tegen schimmels en insecten. Het impregneren is nodig om de minder duurzame houtsoorten beter geschikt te maken voor buitengebruik.

Wat zijn de voordelen?

  • Minder onderhoud nodig
  • Maakt je hout sterker
  • Bescherming tegen schimmels en insecten
  • Beitsen is de eerste jaren niet nodig

Veelgestelde vragen

Kan ik een houten tuinhuis aankopen met ecocheques?

Meestal wel.

Ecocheques kunnen gebruikt worden voor milieuvriendelijke producten en diensten. Houten tuinhuizen met het FSC- of PEFC-label vallen onder deze noemer.

Raadpleeg de lijst van ecologische goederen en diensten die je met ecocheques kunt betalen (via Vlaanderen.be).

Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een (houten) tuinhuis?

In de meeste gevallen moet je geen vergunning aanvragen. Je moet aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Max. 40m² oppervlakte aan bijgebouwen
  • Je tuinhuis is niet hoger dan 3,5 meter
  • Voldoende afstand van de perceelgrens (1 en 3 meter)
  • Je tuinhuis staat maximaal 30 meter van je woning
  • Voor een tuinhuis met overkapping best steeds navragen.

Speel op veilig en informeer steeds bij je gemeente.

Hoe behandel ik mijn houten tuinhuis?

Start steeds met een goede reiniging van je tuinhuis. Schrob het goed schoon of gebruik een hogedrukreiniger.

Verwijder oude verf met een schraper of bijtmiddel en schuur vervolgens je volledige tuinhuis op.

Gebruik een grondlaag die goed indringt in het hout en werk vervolgens af met 2 eindlagen. Buitenmuren gericht naar het zuiden, geef je best een extra laag.

Wat is een FSC- of PEFC-label?

De PEFC- en FSC-labels zijn twee internationale labels die tot doel hebben ervoor te zorgen dat het hout dat gebruikt wordt afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Deze labels zijn bedoeld om ongecontroleerde ontbossing te voorkomen, vooral in de ontwikkelingslanden.

Als je gecertificeerd hout koopt met een FSC of PEFC label, mag je er zeker van zijn dat het afkomstig is van een duurzaam beheerd bos.

Laatste nieuws