What's all the fuZZ about?

takkenril maken

Makkelijk een Takkenril Maken: tips en tricks!

Wil je ook een takkenril maken? Lees dan dit artikel! Hier geven we tips en tricks om deze klus zo gemakkelijk mogelijk te klaren. Heb je alle benodigdheden bij de hand? Dan kan het maken van een takkenril beginnen!

Wat is een takkenril?

Een takkenril is eigenlijk niets meer dan een rij takken die je vastmaakt aan een paal of schutting. Je kunt er verschillende plantjes en bloemen in laten groeien, waardoor het een leuke, levendige tuinafscheiding wordt. Bovendien is het maken van zo’n takkenril heel simpel! Vaak gebruiken kleine dieren de takkenril als toevluchtsoord of verstopplaats, dus door er een te maken in je tuin help je de natuur een handje.

Benodigdheden voor het maken van een takkenril

Om een takkenril te kunnen maken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • takken (natuurlijk!): je kunt takken gebruiken die je in de tuin hebt liggen, maar je kunt ook takken halen bij de bosjes aan de rand van het bos
 • een scherpe snoeischaar of mes: om de takken op de juiste lengte te maken
 • ijzerdraad of nylon koord: om de takken vast te maken aan elkaar en/of aan een paal of schutting
 • een paal, schutting of ander object waaraan je de takken kunt vastmaken
 • eventueel een tuinzaag om de takken op maat te maken

Stap voor stap een takkenril maken

Nu je alle benodigdheden bij elkaar hebt, kun je aan de slag met het maken van je takkenril. We leggen hieronder stap voor stap uit hoe je dit doet.

 • Zoek een geschikte plek in je tuin voor de takkenril. Bedenk welke lengte en hoogte je wilt dat de takkenril wordt, zodat je weet hoeveel takken je nodig hebt.
 • Haal alle takken bij elkaar en maak ze (indien nodig) op maat met een tuinzaag. Houd hierbij rekening met de afmetingen van de plek waar je de takkenril gaat maken. De takken moeten namelijk wel precies passen!
 • Afhankelijk van de lengte van je takken plaats je om de 2-3 meter een stevige paal om je takken aan vast te maken.
 • Maak een paar gaatjes in de takken, zodat je er later makkelijk ijzerdraad of tuinslang doorheen kunt halen. Dit doe je door met een (oude) mes een aantal sneetjes te maken.
 • Leg de takken op de plek waar je ze wilt gaan gebruiken en bepaal hoe strak of los je de takkenril wilt maken. Let hierbij wel op dat de takken niet te strak worden aangetrokken, want dan kan het zijn dat ze gaan breken.
 • Stop ijzerdraad door de gaatjes in de takken en maak alles vast aan een paal, schutting of ander object. Gebruik hiervoor een stevige knoop, zodat alles goed blijft zitten.

Als je takkenril klaar is, kun je er verschillende soorten plantjes en bloemen in laten groeien. Dit kan bijvoorbeeld met klimop, waardoor je takkenril nog mooier wordt!

Laatste nieuws