What's all the fuZZ about?

isolatie plat dak

Isoleren van een Plat Dak: Buitenzijde of Binnenzijde?

Wilt u uw plat dak isoleren? Dan heeft u keuze uit twee methoden: de buitenzijde of de binnenzijde. Buitenzijdig isoleren is eenvoudiger, maar minder efficiƫnt dan binnenzijdig isoleren. Maar is dat wel zo? Lees in dit artikel alles over beide opties.

Isoleren aan de buitenzijde?

Wanneer je kiest voor buitenzijdig isoleren, wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht op het platte dak. Dit kan bijvoorbeeld glaswol of polystyreen zijn. Er wordt dan een afdichting aangebracht en een beschermende laag over het materiaal gelegd. Dit kan bijvoorbeeld een dakleer of dakisolatieplaten zijn.

De voordelen van buitenzijdig isoleren:

  • Eenvoudiger dan binnenzijdig isoleren;
  • Buitenzijdig isoleren is goedkoper dan binnenzijdig isoleren. Want je moet hierbij ook geen rekening houden met een nieuw verlaagd plafond.

De nadelen van buitenzijdig isoleren:

  • Minder efficiĆ«nt dan binnenzijdig isoleren;
  • Het dak wordt minder stevig door het toevoegen van extra materialen.

Toch aan de binnenkant isoleren?

Of je al dan niet aan de binnnekant gaat isoleren is afhankelijk van meerdere factoren. Eerst en vooral moet je bekijken of je de ruimte hiervoor hebt en of je plafond dan niet te laag komt. Vooral bij platte daken ligt het plafond vaak al laag, waardoor je er niet veel ruimte hebt om te isoleren.

Ten tweede moet je bekijken of de constructie van het platte dak sterk genoeg is om extra isolatiemateriaal te dragen. Dit hangt af van de constructie en het materiaal waarvan het platte dak is gemaakt. Meestal gaat dit over het plaatsen van glaswol tussen de bestaande dakconstructie en het valse plafond wordt vaak ondersteund door een constructie die bevestigd is op de muren. Naar extra gewicht op het dak valt dit behoorlijk goed mee en dien je hier vaak geen rekening mee te houden.

Als je aan de binnenzijde gaat isoleren, worden er isolatieplaten geplaatst tussen de constructie van het platte dak. Er wordt dan ook een dampscherm aangebracht, waarna het platte dak opnieuw afgewerkt kan worden. Dit kunnen isolatieplaten zijn of een laag glaswol die je afwerkt met gipsplaten.

De voordelen van binnenzijdig isoleren:

  • Het platte dak blijft stevig;
  • Binnenzijdig isoleren is efficiĆ«nter dan buitenzijdig isoleren. Dit komt doordat er geen lucht tussen de isolatielaag en het platte dak kan komen.

De nadelen van binnenzijdig isoleren:

  • Meer werk dan buitenzijdig isoleren;
  • Je moet er rekening mee houden dat je plafond verlaagd wordt door de extra isolatielaag. Dit kan een probleem zijn als je platte dak al een laag plafond heeft.

Wat is de beste keuze?

Uiteindelijk hangt de keuze tussen buitenzijdig of binnenzijdig isoleren af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de constructie van het platte dak, de ruimte die je hebt en of je platte dak al een laag plafond heeft. Weeg alle voordelen en nadelen tegen elkaar af en maak dan pas een keuze. Wanneer je twijfelt, kan je altijd advies inwinnen bij een expert.

Laatste nieuws