What's all the fuZZ about?

Rolluikkasten Isoleren

Rolluikkasten Isoleren: Handleiding

Rolluikkasten isoleren: het lijkt een klusje dat je zelf kan doen. En dat klopt ook, als je de juiste informatie hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je rolluikkasten isoleert, met behulp van een handige handleiding. Zo bespaar je energie en verhoog je de isolatiewaarde van je woning!

Waarom je rolluikkasten isoleren?

Rolluikkasten zijn een belangrijk onderdeel van het isolatiepakket van je woning. Isolatieglas in combinatie met een goede luchtdichting zorgt ervoor dat er geen tocht meer naar binnen kan komen. Bovendien voorkom je condensvorming op de ramen, wat schadelijk is voor het hout en de verf. En tot slot: rolluikkasten isoleren bespaart energie! In de winter houd je zo de warmte binnen, in de zomer houd je de warmte buiten.

Hoe isoleer je rolluikkasten?

Rolluikkasten isoleren is eigenlijk heel simpel. Je hebt hiervoor glaswol nodig, luchtdichtingselementen en eventueel een thermische voering. Wat is een thermische voering? Een thermische voering is een dunne laag isolatiemateriaal, die je aan de binnenkant van de kast plakt. Dit kan bijvoorbeeld polystyreen of steenwol zijn.

Glaswol: dit materiaal is ideaal om rolluikkasten mee te isoleren. Glaswol heeft namelijk een goede isolatiewaarde en is makkelijk te verwerken. Bovendien blaast het niet uit, waardoor er geen kans op condensvorming is.

Luchtdichtingselementen: deze elementen voorkomen dat er tocht door de kieren van de kast naar binnen kan komen. Ze zijn makkelijk te plaatsen en zorgen ervoor dat je woning energiezuiniger wordt.

Thermische voering: een thermische voering is niet altijd nodig, maar kan wel handig zijn. Als je woning namelijk heel slecht geïsoleerd is, dan kan het helpen om de rolluikkast extra te isoleren met een thermische voering. Zo bespaar je nog meer energie!

Rolluikkast isoleren: de handleiding

Stap één: bepaal welk materiaal je nodig hebt. Glaswol en luchtdichtingselementen zijn voldoende om de kast goed te isoleren. Als je woning echter heel slecht geïsoleerd is, dan kan het helpen om ook een thermische voering aan te brengen.

Stap twee: Controleer of je rolluik goed functioneert. Het is namelijk belangrijk dat er geen tocht naar binnen kan komen via het rolluik. Als er toch tocht naar binnen kan komen, moet je dit eerst oplossen voordat je gaat isoleren.

Stap drie: verwijder het Rolluik uit de kast. Dit doe je door de bevestigingsschroeven los te draaien en het Rolluik naar buiten te tillen. Haal het Rolluik uit de kast en leg het op een stevige ondergrond.

Stap vier: Isoleer de kast met glaswol of andere isolatiematerialen. Let hierbij goed op dat er geen tocht naar binnen kan komen via de naden en openingen in de kast.

Stap vijf: Sluit de kast af met luchtdichtingselementen of een thermische voering.

Stap zes: plaats de luchtdichtingselementen in de kieren van de kast. Je kan dit doen door de elementen met een dun laagje kit aan te brengen en vervolgens in de kier te duwen. Zorg ervoor dat je de elementen goed vastzet, zodat er geen tocht naar binnen kan komen.

Stap Zeven: Hang het Rolluik weer op in de kast en test of alles goed functioneert.

Als alles terug goed werkt, heb je zelf succesvol je rolluikkasten geïsoleerd!

Laatste nieuws