What's all the fuZZ about?

Vis in je Zwemvijver

De Soorten Vis in je Zwemvijver: Welke Kies Je?

Je hebt besloten een zwemvijver aan te leggen in je tuin. Prachtig idee! Maar welke vissen wil je erin? Er zijn zo veel verschillende soorten, dat is nog wel eens lastig kiezen. In dit artikel geven we tips over welke vissen goed geschikt zijn voor een zwemvijver, en vertellen we wat je van ze kunt verwachten.

Zijn vissen noodzakelijk in een zwemvijver?

Nee, vissen zijn niet noodzakelijk in een zwemvijver. Zonder vissen wordt je water wel sneller troebel en kan er algengroei ontstaan, maar verder is het prima mogelijk om een zwemvijver te hebben zonder vissen. Houd er rekening mee dat wanneer je vissen houdt in je zwemvijver, het dan geen ideale plaats meer is voor al te onstuimige waterpartijtjes.

Hoe kies je vissen voor je zwemvijver?

Kies je wel voor vissen, dan moet je wel bedenken welke soorten je wilt. Er zijn namelijk verschillende factoren die bepalend kunnen zijn voor welke vissoort je wel of niet in je zwemvijver kunt houden. Zo hebben sommige vissen speciale eisen ten aanzien van temperatuur, pH-waarde en zuurstofgehalte van het water. Ook de grootte van je zwemvijver is van belang, want sommige vissen zijn gewoon te groot om in een kleine zwemvijver te houden. Tot slot moet je ook nog bedenken welke andere (soorten) dieren je in en rondom je vijver wilt hebben, want sommige vissen zijn gewoon niet geschikt om samen te houden met andere dieren.

Eerst moet je dus wel even bedenken welke eisen je stelt aan de vissen in je zwemvijver. Daarna kun je gaan kijken welke vissen hieraan voldoen.

Wat zijn de populairste vissen in zwemvijvers?

Een aantal van de meest populaire vissen in zwemvijvers zijn koi, goudvissen en gupkes. Dit zijn allemaal vissen die niet al te veel eisen stellen aan het water, en dus geschikt zijn voor bijna iedereen. Koi kunnen wel erg groot worden, dus als je een kleine vijver hebt is het misschien niet verstandig om deze vissen te kiezen. Goudvissen zijn mooi om naar te kijken, maar wel erg snel bang. Maar dat zijn alle vissen over het algemeen wel.

5 soorten die je in de zwemvijver kan houden:

  • Goudwinde
  • Regenboog winde
  • Goudvissen
  • Goudzeelt
  • Shubunkin

Als je wel voor vissen in je zwemvijver kiest, moet je dus wel even bedenken welke soort het beste bij je past. Ga steeds ten rade bij je lokale vijverspecialist.

Laatste nieuws