What's all the fuZZ about?

wat eten egels

Wat Eten Egels in je Tuin?

Egels zijn slimme dieren en ze weten wat goed voor hen is. In dit artikel gaan we in op wat egels eten, waarom ze bepaalde voedingsstoffen nodig hebben en welke problemen ze kunnen veroorzaken als ze geen voedsel vinden. We geven ook wat tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat er genoeg eten te vinden is voor de egels in je tuin!

Wanneer zie je egels in je tuin?

Egels zijn nachtactief, dus je zult ze voornamelijk in de avond en ’s nachts zien. Ze slapen overdag in holen of onder struiken. Als het weer koud is, gaan egels vaak wat vaker naar buiten op zoek naar voedsel. Dit doen ze ook wanneer er jonge egeltjes in de buurt zijn die extra eten nodig hebben. Meestal eten egels twee keer per dag: ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. In het najaar eten egels wat vaker omdat ze dan wat meer vet aanleggen om de winter door te komen.

Wat eten egels?

Egels zijn alleseters en dat betekent dat ze voornamelijk insecten, spinnen, wormen en slakken eten. Maar dat ze ook wat plantaardig materiaal nodig hebben voor hun spijsvertering. Dit halen ze uit bessen, fruit, noten en zaden. In de winter eten egels wat meer plantaardig materiaal omdat er dan minder insecten rondzwerven.

Waarom hebben egels bepaalde voedingsstoffen nodig?

Egels hebben wat extra calcium nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen en voor hun botten. Ze halen dit uit diervoeder, insecten en slakken. Kalkhoudende planten zoals bramen, kersenpitjes en noten zijn ook een goede bron van calcium voor egels. Egels hebben ook wat extra vitamine D nodig, wat ze halen uit zonlicht of uit supplementen in diervoeder. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in het lichaam.

Welke problemen kunnen egels krijgen als ze geen voedsel vinden?

Egels die niet genoeg eten, kunnen wat vermageren en uiteindelijk sterven. Wanneer ze net geboren zijn, hebben ze extra voeding nodig en kunnen sneller afsterven dan volwassen egels wanneer er te weinig voedsel beschikbaar is. In de winter kan het probleem verergeren omdat er dan minder voedsel beschikbaar is en egels wat meer energie nodig hebben om warm te blijven. Egels durven ook wel eens wat verder te reizen op zoek naar voedsel, wat hen in gevaar kan brengen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat er genoeg eten is voor egels in je tuin?

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat egels genoeg voedsel hebben, is door wat extra insecten aan te trekken. Dit kun je doen door wat bloemen en plantjes neer te zetten die bij insecten horen.

Tips voor het voeden van egels in je tuin:

  • Zorg ervoor dat er voldoende insecten, spinnen en wormen zijn in je tuin door wat bloemen te planten die bijvoorbeeld hommels aantrekken. Het is ook goed om wat composthoopjes aan te leggen waar deze dieren zich kunnen verstoppen.
  • Plant wat struiken of bomen met fruit of noten waar de egels wat extra voeding uit kunnen halen.
  • Zorg ervoor dat er voldoende water beschikbaar is in je tuin, zodat de egels wat te drinken hebben. Een watervlak of een vijver met wat planten is ideaal!

Laatste nieuws