What's all the fuZZ about?

gras zaaien

Gras Zaaien Met De Hand Of Met De Strooiwagen?

Gras zaaien is een klus die veel mensen graag uitbesteden aan professionals. Maar is dat wel altijd nodig? In dit artikel lees je alles over gras zaaien met de hand en met de strooiwagen. We bespreken de voor- en nadelen van beide methodes, zodat je zelf kunt beslissen of je het gras gaat zaaien door iemand anders of dat je het zelf doet.

Gras zaaien met de hand

Wanneer je tuin niet groter is dan 100 vierkante meter, is het gras zaaien met de hand eigenlijk best eenvoudig. Je hebt dan namelijk geen speciale machines of andere hulpmiddelen nodig. Als je tuin iets groter is, kan het gras zaaien met de hand wel wat tijd kosten.

Hoe ga je te werk?

Om te starten ga je de grond voorbereiden. Je maakt hierbij een onderscheid tussen nieuwe tuinen en bestaande tuinen. Voor nieuwe tuinen moet de grond eerst geëgaliseerd worden. Wanneer de grootte van je tuin het toelaat, start je met het manueel aanpakken van de grootste bulten en putten. Vervolgens ga je met een trilplaat of een pletwals aan de slag.

Vervolgens maak je de grond los, zodat het water goed kan intrekken. Dit doe je met een hark of een spade. Als laatste step voeg je compost toe aan de grond.

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, is de grond klaar voor het zaaien van het gras. Wanneer je zaait met de hand loop je het risico dat je zaadjes niet gelijkmatig verdeeld zijn over je perk en dat je zelfs kale plakken krijgt. Let hier goed op tijdens het zaaien.

Gras zaaien met de strooiwagen

Wanneer je tuin groter is dan 100 vierkante meter, is gras zaaien met de hand niet praktisch. Je bent dan veel sneller met een strooiwagen. Om gras te zaaien met een strooiwagen zijn twee soorten strooiwagens: de handmatige en de elektrische versie.

De handmatige strooiwagen is ideaal voor tuinen tot 500 m². Deze wagen kan je eenvoudig achter je aan trekken. Voor grotere tuinen is er de elektrische strooiwagen. Deze wagen heeft een accu die ongeveer twee uur meegaat. Je moet wel even oefenen met het gebruik van deze machine, want anders loop je het risico dat je gras niet gelijkmatig zaait.

Hoe ga je te werk?

Ook hier geldt dat je de grond eerst moet voorbereiden. Als je tuin nieuw is, volg dan dezelfde stappen als bij het gras met de hand zaaien. Is je tuin al wat ouder? Dan is het aan te raden om de grond dieper los te maken en eventueel extra compost toe te voegen.

Als laatste step bepaal je welk soort strooiwagen je nodig hebt en ga je aan de slag!

Nu je weet hoe je het gras moet zaaien, is het tijd om te beslissen of je het met de hand of met de strooiwagen gaat doen. Wanneer je tuin niet groter is dan 100 m², kan je het prima zelf doen. Is je tuin groter? Dan kun je beter kiezen voor een strooiwagen. Welke versie hangt af van de grootte van je tuin. Hebben we je overtuigd? Ga dan snel aan de slag!

Laatste nieuws