What's all the fuZZ about?

Verticale Tuin of Plantenmuur

Een Verticale Tuin of Plantenmuur Maken

Verticale tuinen zijn hot! Niet voor niets, want wat is er nu fijner dan je eigen groenten en kruiden te plukken uit je eigen tuin? Bovendien ziet een verticale tuin er ook nog eens erg mooi uit. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een verticale tuin maakt.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Verticale tuinen kunnen op veel verschillende plekken in je tuin worden geplaatst. Denk aan een muur, een balkon of zelfs een pergola. Hou er wel rekening mee dat niet alle planten goed gedijen in de volle zon. Vooral planten die veel water nodig hebben, doen het beter in de schaduw dan in de volle zon.

Stap 2: Maak een plan

Als je weet waar je je verticale tuin wilt plaatsen, is het tijd om een plan te maken. Teken de contouren van je tuin op en bepaal welke plekken geschikt zijn voor de verschillende soorten planten. Denk aan afstand tussen de planten, maar ook aan hoogte en windbeschutting. Verticale tuinen zijn erg populair vanwege hun uitstraling, maar ook vanwege hun functionaliteit. Je kunt er namelijk prima groenten en kruiden in telen! Kies voor planten die goed gedijden in jouw gekozen locatie en laat de natuur haar gang gaan.

Welke planten worden vaak gekozen?

Veel mensen kiezen voor planten die niet veel water nodig hebben, zoals vetplanten, tijm of rozemarijn. Dit zijn leuke en makkelijke planten om mee te beginnen. Andere populair planten zijn munt, bieslook en peterselie. Als je er meer ervaring mee hebt, kun je ook voor wat moeilijkere planten gaan, zoals rozen of clematis.

vetplant verticale muur

Zorg voor een goede drainage

Als je een verticale tuin maakt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede drainage. Planten die te veel water krijgen, gaan namelijk snel rotten en sterven af. Zorg er daarom voor dat er voldoende drainage aanwezig is, zodat het water goed weg kan lopen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gaatjes in de bodem van je tuin te maken of door een laag schelpen of stenen aan te brengen.

Stap 3: Maak een frame

Een verticale tuin is niet heel stabiel als hij niet goed wordt verankerd. Daarom maak je best eerst een frame van hout of metaal. Zo kun je je verticale tuin gemakkelijk aan de muur of het balkon bevestigen. Veel heeft met uitstraling te maken of met de plaats die je planten gaan nodig hebben. Zo kan je perfect aan de slag met lege flessen of heb je nog wel een gebruikte pallet liggen. Als je twijfelt welk frame je wilt maken, kun je ook een kant-en-klare verticale tuin kopen.

verticale muur flessen

Stap 4: bevestig de plantenhouders

Afhankelijk van je ontwerp zal je plantenhouders nodig hebben. Dit zijn opvangbakken waarin je de plantjes gaat zetten. Bevestig deze en vul ze met aarde of potgrond. Zet er vervolgens jouw favoriete groente- of kruidenplantjes in.

Aan de slag met je plantenmuur

Verticale tuinen zijn erg populair vanwege hun uitstraling, maar ook vanwege hun functionaliteit. Je kunt er namelijk prima groenten en kruiden in telen! Kies voor planten die goed gedijden in jouw gekozen locatie en laat de natuur haar gang gaan. Heb je geen groene vingers of weinig tijd? Geen probleem! Er zijn genoeg verticale tuinen op de markt die gemakkelijk te installeren zijn. Veel succes!

Laatste nieuws