What's all the fuZZ about?

Verse Kruiden

10x Verse Kruiden door het Volgen van Deze Tips!

Wil je weten hoe je verse kruiden 10x langer kunt bewaren? Lees dan deze tips! Kruiden zijn ontzettend belangrijk in de keuken, maar vaak wordt vergeten dat ze ook vers gehouden moeten worden. Door het volgen van eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat je verse kruiden nog langer vers blijven. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet!

Welke kruiden kan je houden in de tuin?

Basilicum, oregano, rozemarijn, peterselie en tijm zijn kruiden die het goed doen in de tuin. Als je ze op de juiste manier plant en verzorgt, kunnen ze een hele tijd meegaan. Zorg ervoor dat je ze water geeft wanneer de grond droog aanvoelt en geef ze wat extra mest als ze er wat bleek uitzien.

Maar zijn deze winterhard? En heb je altijd een serre nodig?

Nee, je hoeft geen serre te hebben voor deze kruiden. Als je ze in een pot plant, kan je ze gemakkelijk naar binnen halen als het gaat vriezen of als er een storm voorspeld wordt. En winterhard betekent dat de kruiden niet doodgaan wanneer het vriest. Je kan ze dus gewoon laten staan in de tuin en dan zijn ze weer volgend jaar terug!

Wat is de beste manier om kruiden in huis te houden?

De meeste kruiden doen het goed in een pot op een zonnige plaats. Zorg ervoor dat je de plantjes regelmatig water geeft en bespuit ze af en toe met wat water om hun vochtigheid vast te houden. Je kan ze makkelijk in een kruidenbak houden op je aanrecht. Soorten zoals koriander, peterselie en basilicum doen het goed in deze klimaatjes.

Hoe pluk je best kruiden?

Wanneer je kruiden plukt, doe dat dan altijd met een scherp mes en knip de kruiden zo dicht mogelijk bij de steel af. Dit stimuleert namelijk het groeiproces en zorgt ervoor dat je kruiden langer meegaan. Bewaar de gesneden kruiden in een vochtige doek of in een plastic zakje in de koelkast. Dan blijven ze nog wel twee weken goed!

Welke kruiden moet je in de koelkast bewaren na het plukken?

De meeste kruiden doen het goed in de koelkast, maar er zijn een paar uitzonderingen. Kruiden zoals koriander en peterselie zijn kwetsbaarder en moeten daarom op een koele, droge plek in huis staan. Als je ze in de koelkast bewaart, gaat hun levensduur wel omlaag. Beter is dus om ze in een potje of vaas water te zetten op een donkere plek in huis.

Hoe moet je kruiden drogen?

Als je kruiden wilt drogen, hang dan een bosje bovensteboven in een donkere, droge ruimte of stop ze in een papieren zak. Wanneer de kruiden stevig aanvoelen, kan je ze afknippen en in een luchtdichte pot bewaren. Gedroogde kruiden blijven ongeveer zes maanden goed.

Kan ik kruiden invriezen?

Ja, dat kan! Als je kruiden wilt invriezen, snijd ze dan in kleine stukjes en doe ze in een voorgevormde ijsblokjes tray. Vul de tray vervolgens met water en zet hem in de vriezer. Wanneer de blokjes bevroren zijn, doe je ze in een luchtdichte zak of container en bewaar je ze maximaal drie maanden in de vriezer. Weet wel dat veel van de smaak verloren gaat bij deze methode. Niet ideaal dus!

Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je verse kruiden nog langer vers blijven. Kruiden zijn ontzettend belangrijk in de keuken, dus het is zeker de moeite waard om ze zo lang mogelijk te laten meegaan!

Laatste nieuws