What's all the fuZZ about?

insecten in huis

Soorten Insecten in Je Huis: Je kent ze niet allemaal

Heb je wel eens nagedacht over alle soorten insecten in je huis? Je kent ze vast wel, maar er zijn waarschijnlijk veel meer soorten dan je denkt. Sommige soorten hebben een nut, andere soorten zijn misschien eerder ongewenst. In dit artikel leggen we uit welke soorten insecten er allemaal voorkomen en of het nodig is om ze te bestrijden.

10 soorten insecten in je huis

1. Mieren

Mieren zijn een van de meest voorkomende soorten insecten in huis. Ze zijn klein en hebben een donkere kleur, waardoor ze soms moeilijk te zien zijn. Mieren komen vaak naar binnen op zoek naar voedsel en drinken. Als je mieren in huis hebt, is het belangrijk om alle voedselresten op te ruimen en de vuilnisbak dicht te houden. Mieren zijn eigenlijk best nuttig, want ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal.

2. Spinnen

Spinnen zijn misschien wel het meest gehate huis-dier. Maar eigenlijk zijn spinnen heel nuttig, want ze vangen andere (schadelijke) insecten. Spinnen kunnen verschillende soorten en maten hebben. De meeste spinnen die je in huis aantreft, zijn ongevaarlijk. Als je toch liever geen spinnen in huis wilt, kun je een aantal vallen neerzetten. Spinnen houden namelijk niet van geurstoffen, dus je kunt ze weglokken met etherische oliën.

3. Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn één van de meest vervelende soorten insecten in huis. Ze zijn groot en vies, en ze verspreiden ziektes. Kakkerlakken komen vooral ’s nachts uit hun schuilplaats tevoorschijn om voedsel te zoeken. Als je kakkerlakken in huis hebt, is het belangrijk om alles schoon te houden en voedselresten op te ruimen. Kakkerlakken kunnen moeilijk te bestrijden zijn, dus het is belangrijk om een professional in te schakelen.

4. Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten die je vaak bij huisdieren aantreft. Ze zitten vastgezogen aan de huid van je huisdier en verstoppen zich ’s nachts in de vacht. Vlooien kunnen ook bij mensen gaan zitten, maar dit komt minder vaak voor. Als je vlooien in huis hebt, is het belangrijk om je hond of kat te laten behandelen door een dierenarts. Vlooien vermenigvuldigen zich snel, dus je moet ze zo snel mogelijk bestrijden.

5. Kevers

Deze nuttige diertjes komt je tegen in verschillende soorten en maten, maar de meeste kevers die je in huis aantreft zijn onschadelijk. Ze komen vaak naar binnen op zoek naar voedsel en drinken. Als je kevers in huis hebt, is het belangrijk om alle voedselresten op te ruimen en de vuilnisbak dicht te houden. Kevers zijn eigenlijk best nuttig, want ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal.

6. Vliegen

Vliegen zijn misschien wel het meest gehate soort insect in huis. Ze zijn vies en verspreiden ziektes. Vliegen komen vaak naar binnen op zoek naar voedsel en drinken. Als je vliegen in huis hebt, is het belangrijk om alle voedselresten op te ruimen en de vuilnisbak dicht te houden. Vliegen kunnen moeilijk te bestrijden zijn, dus het is belangrijk om een professional in te schakelen.

7. Motten

Motten zijn kleine insecten die je vaak in kleding of tapijten aantreft. Ze voeden zich met stoffen en vermenigvuldigen zich snel. Als je motten in huis hebt, is het belangrijk om alle kledingstukken en tapijten te wassen op een hoge temperatuur. Motten kunnen ook bestreden worden met chemicaliën of vallen, maar het is belangrijk om de gebruiksinstructies goed te lezen.

8. Wespennest

Wespen zijn kleine insecten die je vaak in tuinen of parken aantreft. Ze voeden zich met stuifmeel en nectar, maar kunnen ook agressief worden als ze bedreigd worden. Wespen bouwen hun nesten vaak in holle bomen of spouwmuren. Als je een wespennest in huis hebt, is het belangrijk om een professional in te schakelen om het nest te verwijderen.

9. Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine, vliegende insecten die je vaak in huis aantreft. Ze voeden zich met stof en vermenigvuldigen zich snel. Als je zilvervisjes in huis hebt, is het belangrijk om alle kledingstukken en tapijten te wassen op een hoge temperatuur. Zilvervisjes kunnen ook bestreden worden met chemicaliën of vallen, maar het is belangrijk om de gebruiksinstructies goed te lezen.

10. Muggen

Muggen zijn kleine, vliegende insecten die je vaak in huis aantreft. Ze voeden zich met bloed en vermenigvuldigen zich snel. Ze komen het liefst ’s nachts tevoorschijn om bloed te zoeken. Als je muggen in huis hebt, is het belangrijk om een anti-muggenspray of -lotion te gebruiken. Muggen kunnen ziektes verspreiden, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden.

Zorgen deze insecten voor overlast? Of zijn ze juist heel nuttig?

Als je last hebt van insecten in huis, is het belangrijk om erachter te komen welke soort het is. Het is volkomen normaal dat er insecten in huis rondzwerven, maar sommige soorten kunnen schadelijk zijn. Het is belangrijk om alle voedselresten op te ruimen en de vuilnisbak dicht te houden. Voor de meeste soorten insecten is dit voldoende om ze te bestrijden, maar sommige soorten kunnen moeilijk te bestrijden zijn. In dat geval bekijk je wat deze insecten in je huis brengt en of je het kunt bestrijden.

Laatste nieuws