What's all the fuZZ about?

hydroponie

Wat is Hydroponie? Over Groeiende Planten in Water

In dit artikel lees je alles over wat hydroponie is. Je leest wat de voor- en nadelen zijn van het groeien van planten in water. Ook vertellen we je wat de toekomst van hydroponie is. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Hydroponie is een manier van plantengroei waarbij de wortels in water staan. Dit kan in een bak, maar ook buiten in de grond. Het is populair geworden door de vele voordelen die het met zich meebrengt. Zo is dit een ideale manier om groenten te kweken op plekken waar dat anders niet mogelijk zou zijn, zoals op het dak van een gebouw of in op droge plaatsen. Ook bespaart hydroponie veel water, omdat er geen water verloren gaat door verdamping. Bovendien is het een manier van groeien waarbij je zelf de voeding kunt bepalen die je planten krijgen, wat betekent dat je ze optimaal kunt laten groeien.

hydroponie

Hydroponie voor kamerplanten

Deze methode van is ook binnenshuis steeds populairder aan het worden. Dit komt doordat je met hydroponie de groei van je planten beter kunt controleren en je dus makkelijker een mooie, gezonde plant in huis kunt kweken. Ook is het onderhoud van hydroponische planten vaak wat makkelijker, omdat je bijvoorbeeld niet hoeft te sproeien.

Enkele planten die je kunt houden zijn bijvoorbeeld:

 • Begonia
 • Clusia
 • Epipremnum
 • Hedera
 • Pannenkoekenplant
 • Lavendel
 • Philodendron

Hoe begin je met hydroponie voor kamerplanten?

Als je hydroponie wilt toepassen voor je kamerplanten, is het belangrijk dat je eerst wat research doet. Je moet namelijk weten wat voor soort plant je wilt houden en of die geschikt is voor deze bloeiwijze. Als je plant geschikt is, kun je vervolgens een bak of vaas aanschaffen en bepalen welke voeding je gaat toevoegen aan het water. Ook is het belangrijk om de pH van het water te controleren, zodat je zeker weet dat je plant de juiste voeding krijgt. Als je alles hebt uitgezocht, kun je aan de slag met hydroponie!

 • Kies een plant die in het water zal wortelen.
 • Als je wat onderzoek hebt gedaan, weet je vast welk soort plant je wilt houden. Zorg ervoor dat deze plant geschikt is voor hydroponie en in het water kan wortelen. Koop een bak of vaas. Je kunt speciale hydroponische systemen aanschaffen, maar je kunt ook gewoon een mooie vaas of bak uitzoeken die past bij de rest van je inrichting.
 • Bepaal wat voor voeding je planten nodig hebben. Als je weet wat voor soort plant je wilt houden, kun je ook bepalen wat deze plant nodig heeft om optimaal te groeien. Zoals we al eerder zeiden, is hydroponie een manier van groeien waarbij je zelf de voeding bepaalt die je plant krijgt. Dit kan in de vorm van meststoffen of voedingssupplementen zijn.
 • Kies een plek in je huis waar de plant genoeg licht krijgt. Als je plant niet voldoende licht krijgt, zal hij niet optimaal groeien. Controleer regelmatig de pH van het water. Het is belangrijk om de pH van het water te controleren, zodat je zeker weet dat je plant de juiste voeding krijgt. Je kunt hiervoor speciale pH-meters aanschaffen of teststrips gebruiken. Zorg er ook voor dat je regelmatig het water ververst, zodat je planten altijd voldoende voeding krijgen.
 • Hydroponie is een manier van groeien die steeds populairder wordt, omdat het vele voordelen met zich meebrengt. Als je hydroponie wilt toepassen in je huis, is het belangrijk dat je wat research doet en de juiste materialen aanschaft. Als je alles goed uitzoekt en regelmatig controleert, kun je mooie, gezonde planten in huis kweken met hydroponie.

Hydroponie: wat is de toekomst?

De toekomst van hydroponie lijkt rooskleurig. Steeds meer mensen worden bewust van de voordelen van hydroponie en willen hiermee aan de slag. Ook bedrijven zien steeds meer het nut ervan in en gebruiken hydroponie om groenten en fruit te kweken. Op deze manier kunnen ze groeien op plekken waar dat eerder niet mogelijk was, wat betekent dat we in de toekomst steeds meer verschillende soorten groenten en fruit zullen kunnen eten. Daarnaast is het ook goed voor het milieu, omdat er minder water wordt verbruikt en er geen chemicaliën worden gebruikt. Als we alle voordelen van hydroponie samenvatten, lijkt het erop dat dit de toekomst is van groeien en kweken. Wist je dat er ook luchtplantjes bestaan?

Laatste nieuws