What's all the fuZZ about?

luchtplantjes

Luchtplantjes: Een Oase van Groen in Huis

Luchtplantjes zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wat zijn luchtplantjes nu eigenlijk? En waarom worden ze zo vaak gekocht? In dit artikel vertellen we je alles over luchtplantjes!

Wat zijn luchtplantjes?

Luchtplantjes zijn planten die voornamelijk op lucht voeden. Ze hebben weinig tot geen wortels en kunnen daardoor in allerlei soorten potten en hangende mandjes groeien. Je vindt luchtplantjes in allerlei verschillende soorten en maten, van klein en compact tot groot en uitbundig. Sommige luchtplantjes zijn groen, maar er zijn ook veel variaties met bruine of roze bladeren.

Luchtplantjes zijn ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om voor planten te zorgen, want ze vergen weinig tot geen onderhoud. Om je luchtplantjes te verzorgen hoef je ze maar een paar keer per week water te geven en af en toe wat lucht te spuiten met een plantenspuit. Luchtplantjes kunnen wel wat licht gebruiken, maar hoeven niet per se in direct zonlicht te staan. Een plekje bij het raam is dus prima!

Waarom worden luchtplantjes steeds populairder?

Luchtplantjes zijn niet alleen makkelijk in onderhoud, maar ook nog eens heel gezond voor je huis. Ze zuiveren de lucht door koolstofdioxide om te zetten in zuurstof en daardoor creëren ze een prettige en gezonde leefomgeving. Luchtplantjes zijn dus perfect voor mensen met allergieën of astma. Daarnaast geeft het ook nog een fijne tropische sfeer aan je huis!

Welke soorten luchtplantjes bestaan er?

Er bestaan heel veel verschillende soorten luchtplantjes. Hieronder noemen we er een paar:

  • Tillandsia cyanea: dit is een luchtplantje met mooie, roze bloemetjes. Het blad is grijsgroen van kleur en heeft een unieke structuur. De Tillandsia cyanea is ongeveer 20 cm hoog en kan gemakkelijk in een pot of hangmand groeien.
  • Tillandsia ionantha: de Tillandsia ionantha is een klein luchtplantje dat vooral bekendstaat om zijn mooie, violette bloemetjes. Het blad is licht grijs van kleur en heeft een unieke structuur. De Tillandsia ionantha is ongeveer 15 cm hoog en kan gemakkelijk in een pot of hangmand groeien.
  • Tillandsia usneoides: dit luchtplantje wordt ook wel baardmos genoemd vanwege zijn lange, bruinrode ‘baard’. Het blad is donkergroen van kleur en heeft een unieke structuur. De Tillandsia usneoides is ongeveer 30 cm hoog en kan gemakkelijk in een pot of hangmand groeien.
  • Tillandsia capitata peachy: deze luchtplant heeft mooie, oranje bloemetjes en lichtere, peachy kleurige bladeren. Het blad is grijsgroen van kleur en heeft een unieke structuur. De Tillandsia capitata peach is ongeveer 20 cm hoog en kan gemakkelijk in een pot of hangmand groeien.

Hoe start je met luchtplantjes?

Als je luchtplantjes wilt gaan kweken, is het belangrijk dat je een aantal dingen in acht neemt. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke soort luchtplantje je wilt gaan kweken, want er zijn heel veel verschillende soorten. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste pot of hangmand te kiezen, want luchtplantjes groeien voornamelijk in potten of hangmatten. Tot slot moet je ook weten hoe je luchtplantjes moet verzorgen, want luchtplantjes vergen weinig tot geen onderhoud. Als je deze dingen in acht neemt, kan je luchtplantjes eenvoudig en makkelijk kweken!

Wat heb je nodig?

  • Een luchtplantje
  • Een pot of hangmand
  • Water
  • Plantenspuit

Stap voor stap:

Koop eerst een luchtplantje bij een tuincentrum of online. Kies vervolgens de juiste pot of hangmand uit en plaats het luchtplantje erin. Vul de pot of hangmand met water en spuit het luchtplantje af en toe in met een plantenspuit om te voorkomen dat het uitdroogt.

Met deze tips moet je luchtplantje helemaal goed groeien! Vergeet niet om af en toe wat water te geven met een plantenspuit en luchtplantjes zijn de perfecte oase van groen in huis!

Laatste nieuws