What's all the fuZZ about?

wat is een villa

Wat is een Villa anno 2022? De toekomst van de villa!

In dit artikel bespreken we wat een villa anno 2022 geworden is. We kijken naar de mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en villabouw. Zo wordt er verwacht dat in de toekomst meer woningen met minder ruimte zullen worden gebouwd. Daarnaast zal ook het aantal elektrische auto’s toenemen, wat betekent dat er meer vraag naar laadpalen komt. Moeten we de definitie van een villa herschrijven?

Wat was steeds de definitie van een villa?

Een villa was een groot en luxueus huis, vaak met tuin of zelfs park. Wanneer we verder terug gaan in de geschiedenis dan waren de bewoners van deze huizen vermogend en konden zich al vroeg permitteren om hun huizen te laten bouwen door professionele architecten of aannemers. In de 19e eeuw werden er in Europa veel villa’s gebouwd, vooral door leden van de adellijke klasse.

Nadien werden villa’s vooral omschreven als woningen die omwille hun grootte deze naam kregen. Denk hierbij aan een bewoonbare oppervlakte van toch 300m² en daarboven. Deze zijn meestal wat afgelegen lagen van de stad, wat betekende dat je wat ook meer privacy hebt. Binnenin voorzien van alle hedendaags comfort, tot zelfs dat tikkeltje meer zoals een zwembad of volledig uitgewerkt domotica systeem.

Wat is er veranderd?

De afgelopen jaren is de definitie van wat luxueus is aan het veranderen. We willen minder materiële dingen en meer ervaringen. Mensen willen ook minder onderhoud aan hun huis en tuin, maar wel genieten van alle comfort dat ze gewend zijn. In 2022 is de wereld sterk veranderd. Economisch gezien is er veel veranderd en ook de klimaatverandering heeft invloed op de manier waarop we woningen bouwen. De definitie van een villa anno 2022 zal dan ook anders zijn dan wat we gewend zijn.

In de toekomst zullen villa’s steeds meer op duurzaamheid gericht zijn. Dit betekent dat er veel meer aandacht zal worden besteed aan het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windenergie. Ook het gebruik van waterbesparende apparaten en materialen zal toenemen. Op die manier kunnen we de impact van onze huizen op het milieu verminderen.

Ook de indeling van een villa anno 2022 zal anders zijn. We zullen steeds meer ruimte nodig hebben voor elektrische auto’s en laadpalen. Dit betekent dat er minder ruimte over zal zijn voor tuinen of parken. In sommige villa’s zal de garage dan ook vervangen worden door een laadpaal en parkeerplaats.

De definitie van een villa anno 2022 is dus heel anders dan wat we gewend waren. Maar wat wil dat nou precies zeggen? Eigenlijk is de kern van wat een villa is niet veranderd. Een villa is nog steeds een groot en luxueus huis, maar wat er in dat huis aanwezig is, zal in de toekomst anders zijn. We moeten ons dus aanpassen aan de veranderende wereld om ons heen als we willen weten wat een villa anno 2022 is.

Laatste nieuws