What's all the fuZZ about?

Luchtvochtigheid in Huis van 80%

Luchtvochtigheid in Huis van 80%: Oorzaak en Gevolgen

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht en dit wordt uitgedrukt in procenten. Luchtvochtigheid van 80% betekent dat er bijna 1 liter waterdamp per kubieke meter lucht aanwezig is. 80% is erg hoog en kan leiden tot allerlei problemen in huis. Daarnaast kan luchtvochtigheid ook vervelende gezondheidsklachten veroorzaken. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak en gevolgen van luchtvochtigheid van 80%.

De oorzaak van hoge luchtvochtigheid

Dit aan verschillende dingen liggen. Zo kan er sprake zijn van een lekkage of een probleem met de luchtbehandeling in huis. Ook kunnen huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en drogers, luchtvochtigheid verhogen. In sommige gevallen is de oorzaak van hoge luchtvochtigheid te wijten aan het klimaat of de geografische ligging van het huis. Meestal is luchtvochtigheid het gevolg van slechte luchtcirculatie in huis.

Gevolgen van luchtvochtigheid op de gezondheid

Luchtvochtigheid kan allerlei vervelende gezondheidsklachten met zich meebrengen. Zo kunnen keel- en oorontstekingen optreden, maar ook astma of COPD kunnen verergeren door luchtvochtigheid. Daarnaast is er een verhoogd risico op schimmelinfecties als gevolg van luchtvochtigheid. Hoge luchtvochtigheid kan ook leiden tot huidirritaties en last van de luchtwegen.

Gevolgen van luchtvochtigheid voor je woning

Zoals we al eerder hebben besproken, kan luchtvochtigheid in huis allerlei problemen veroorzaken. Luchtvochtigheid kan schimmelvorming bevorderen en houtwerk beschadigen. Daarnaast kan luchtvochtigheid ook elektronische apparaten doen stoppen met werken. In sommige gevallen kan luchtvochtigheid zelfs leiden tot structurele schade aan je woning.

Luchtvochtigheid is dus niet goed voor je huis of je gezondheid. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verlagen als deze te hoog is.

Luchtvochtigheid verlagen: wanneer moet je handelen?

Als er sprake is van lage luchtvochtigheid (<60%), dan is er geen reden tot paniek. In de wintermaanden is het normaal dat de luchtvochtigheid in huis lager is dan in de zomer. Als je merkt dat je last krijgt van droge lucht in huis, dan kun je een luchtbevochtiger aanschaffen om de luchtvochtigheid te verhogen. Echter, als de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 60%, dan is er wel reden tot handelen.

Luchtvochtigheid verlagen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om luchtvochtigheid in huis te verlagen. Zo kun je een luchtdroger of luchtreiniger aanschaffen, maar je kunt ook zorgen voor goede ventilatie in huis. Zorg ervoor dat er altijd voldoende frisse lucht binnenkomt en laat regelmatig de ruimten in huis luchten. Ook kan het helpen om luchtvochtigheidgevoelige apparaten, zoals wasmachines en drogers, niet in huis te gebruiken.

In de plaatselijke doe-het-zelf vind je ook luchtvochtigheidsmeters. Met deze meters kun je nauwkeurig meten hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis regelmatig te checken, zodat je snel kunt handelen als de luchtvochtigheid te hoog wordt.

Als je luchtvochtigheid verlaagt, zal je merken dat je huis plezieriger is om in te wonen en dat je gezondheid er ook op vooruit gaat. Dus als je luchtvochtigheid van 80% hebt of hoger, doe er dan snel iets aan. Succes!

Laatste nieuws