What's all the fuZZ about?

gordijnen of lamellen

Gordijnen of lamellen?

Een niet te vergeten item in je interieur. Van een noodzakelijkheid tot een ware eyecatcher. Ook inzake kom je de meest uiteenlopende zaken tegen.

Plantation shutters

Houd rekening met je allergie

Wanneer kies je voor lamellen of gordijnen?

Wanneer we kijken naar gordijnen en lamellen, zien we meteen het belangrijkste verschil: gordijnen bestaan uit stof, terwijl lamellen meestal van hout of kunststof zijn gemaakt. Gordijnen worden vastgemaakt aan een rail of ringen die aan het plafond of de muur bevestigd zijn.

Lamellen daarentegen worden geleid door koord, band of elastiek en gaan dus voorzichtig open en dicht. Gordijnen hebben een elegantere uitstraling dan lamellen, maar lamellen zijn geschikter voor gebruik in ruimtes waar veel licht binnenkomt, zoals keukens en badkamers. Gordijnen worden meestal gebruikt in woon- en slaapkamers, maar ook in kantoren of andere werkruimtes. Lamellen zijn ook geschikt voor gebruik in kantoren, maar ze worden vaak gebruikt in keukens en badkamers.

Gordijnen kunnen in verschillende stijlen worden gevonden, van eenvoudig tot chique, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Lamellen zijn over het algemeen eenvoudiger van stijl, maar er zijn ook gedecoreerde opties beschikbaar. Gordijnen kunnen gemakkelijk worden gewassen of gestoomd, maar lamellen moet je voorzichtig afnemen met een vochtige doek. Gordijnen hebben de neiging om meer stof te verzamelen dan lamellen, dus als je een gevoelige neus hebt, kan dat een overweging zijn. Lamellen kunnen in verschillende posities worden geplaatst, waardoor je meer controle hebt over hoeveel licht er binnenkomt. Gordijnen kunnen ook worden gedraaid of geregen door middel van ringetjes of koord, maar ze blijven vaak in één positie hangen. Als je kiest tussen gordijnen of lamellen, is het belangrijk om te overwegen waar je ze wilt gebruiken en welke look je wilt bereiken. Gordijnen zijn geschikt voor gebruik in elke kamer van het huis, maar lamellen zijn beter geschikt voor ruimtes waar veel licht binnenkomt.

Als je niet weet wat je wilt, kan het een goed idee zijn om verschillende stijlen te combineren – gordijnen in de woonkamer en lamellen in de keuken, bijvoorbeeld. Wat je ook kiest, gordijnen of lamellen, zorg ervoor dat je ze regelmatig schoonmaakt om stof- en allergeenvorming te voorkomen.

Allebei tal van voordelen: Dan maar inspiratie opdoen bij kennissen?

Gordijnen zijn een soort raambekleding die bestaat uit stof. Gordijnen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, waaronder gebreide gordijnen, gordijnen met ruches en gordijnen met plooien. Gordijnen kunnen ook in verschillende lengtes worden gemaakt, zoals floor-length gordijnen of gordijnen die boven het raam hangen.

Lamellen zijn een ander type raambekleding. Het zijn lange, dunne strips van hout of kunststof en zijn meestal in een rechthoekige vorm, al dat gebogen of gevouwen varianten ook voorkomen.

Gordijnen en lamellen hebben beide hun voordelen. Gordijnen zijn meestal goedkoper dan lamellen en ze zijn eenvoudiger te installeren. Ook gordijnen bieden meer isolatie dan lamellen. Lamellen zijn echter makkelijker te reinigen dan gordijnen en ze laten minder licht door. Gordijnen en lamellen kunnen ook worden gecombineerd om een unieke look te creëren.

Laatste nieuws