What's all the fuZZ about?

kruidenbak binnen

Kruidenbak Binnen: Hoe begin je eraan?

In dit artikel lees je alles over het starten van een kruidenbak binnenshuis. Waar moet je op letten? Welke kruiden kun je kweken? En hoe zorg je ervoor dat je kruidenplantjes de juiste omstandigheden krijgen? Lees gauw verder en ontdek het zelf!

Wat is een goede kruidenbak?

Een kruidenbak is een klein potje of bak waarin je kruiden kunt kweken. Kruiden zijn er in allerlei soorten en maten, van tijm tot rozemarijn en van basilicum tot oregano. Je kunt ze gebruiken om je eten mee op te smaak te brengen, maar sommige kruiden hebben ook een medicinale werking. Als je regelmatig kruiden gebruikt in je keuken, is het fijn om ze zelf te kweken. Zo weet je zeker dat ze vers zijn en kun je ook kiezen voor biologische kruiden. Een goede kruidenbak is niet te groot, want kruiden hebben niet veel ruimte nodig om te groeien. Een klein potje of bak van ongeveer 15 centimeter diep is al voldoende.

Kan ik alles binnen kweken?

Als je kruiden wilt kweken, is het belangrijk dat je weet welke kruiden er geschikt zijn voor de binnenkweek. Sommige kruiden houden meer van de zon dan andere en sommige kunnen beter tegen droge lucht dan andere. Als je kruiden kweekt in een kas, is het belangrijk dat je de kas voldoende ventileert. Kruidenplantjes kunnen namelijk last krijgen van schimmels en andere plagen als er te weinig lucht bij ze komt.

Welke soorten kruiden kan je makkelijk binnen kweken?

Er zijn een aantal kruiden die makkelijk te kweken zijn en goed gedijen binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, basilicum, oregano en tijm. Deze kruiden houden van veel licht en kunnen goed tegen droge lucht. Als je deze kruiden plant in een pot of bak met drainagegaatjes, is het belangrijk dat je ze regelmatig water geeft. Geef ze altijd net genoeg water, want kruidenplantjes kunnen niet tegen natte voeten. Als je kruiden wilt kweken die wat meer verzorging nodig hebben, kun je bijvoorbeeld rozemarijn of bieslook kweken. Deze kruiden houden van een plekje in de zon en moeten voldoende bewaterd worden. Het is ook belangrijk dat je deze kruidenplantjes regelmatig snoeit, zodat ze niet te groot worden. Als je er goed voor zorgt, kunnen deze kruidenplantjes jarenlang meegaan!

Hoe kan je binnen kruiden kweken?

Kruiden kunnen namelijk prima binnenshuis geteeld worden, als je maar weet hoe. Zoek eerst een plekje in huis waar de meeste (zon)licht is. Zet de kruidenpotjes of -bakken hier neer en zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht komen te staan. Kruidenplantjes hebben namelijk wel licht nodig, maar kunnen niet tegen direct zonlicht.

Een kas is ideaal, maar…

Ook binnen kan je de plantjes in een kleine kas plaatsen maar weet dat als je kruiden wilt kweken in een kas, het belangrijk is dat je de kas voldoende ventileert. Kruidenplantjes kunnen namelijk last krijgen van schimmels en andere plagen als er te weinig lucht bij ze komt.

Hoe begin ik eraan?

Om te starten met het kweken van kruiden, heb je alleen een paar simpele dingen nodig:

  • Een klein potje of bak
  • Kruidenzaadjes of -plantjes
  • Potgrond of aarde
  • drainagegaatjes (optioneel)

Als je kruiden wilt kweken uit zaadjes, is het belangrijk dat je ze in de juiste periode plant. Het beste moment hier om voor te kiezen is het voorjaar. Als je kruiden wilt kweken uit plantjes, kun je dit het hele jaar door doen. Zorg ervoor dat de pot of bak waarin je de kruiden gaat kweken niet te groot is, want kruidenplantjes hebben niet veel ruimte nodig om te groeien. Een klein potje of bak van ongeveer 15 centimeter diep is al voldoende. Vul de pot of bak met potgrond of aarde en maak indien nodig drainagegaatjes in de pot of bak. Als je kruiden gaat kweken uit zaadjes, strooi de zaadjes dan op de grond en druk ze lichtjes aan. Geef de plantjes vervolgens voldoende water en zorg ervoor dat ze niet in direct zonlicht komen te staan. Als je kruiden gaat kweken uit plantjes, plant deze dan volgens de instructies op het pottenlabel in de pot of bak. Geef de kruidenplantjes vervolgens voldoende water.

Zo kweek je kruiden binnen!

Kruiden kweken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je het moet doen. De meeste mensen weten wel dat kruiden kunnen worden geteeld in een serre, maar kruiden kunnen ook prima binnenshuis geteeld worden.

Laatste nieuws