What's all the fuZZ about?

schuifraam zonder dorpel

Schuifraam zonder dorpel: keuze of overbodig?

Een schuifraam zonder dorpel is een raam dat in plaats van een traditionele blauwsteen of aluminium dorpel, over de gehele breedte schuift. Het raam kan verzonken in de vloer worden gemonteerd, of juist voorzien van een rail op het kozijn om het schuiven te vergemakkelijken. Dit oogt veel strakker en moderner dan andere typen ramen. Maar er zijn ook tal van bijkomende voordelen aan een schuifraam zonder dorpel.

Voordelen van een schuifraam zonder dorpel:

  • Daarnaast zijn schuiframen zonder dorpel ook geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit, omdat ze makkelijk te openen en te sluiten zijn.
  • Vaak begeeft een dorpel het na enkele jaren en vertoont deze barsten. Hier is echter geen risico op schade aan de dorpel tijdens het schuiven.
  • Omdat schuiframen verzonken in de muur worden gemonteerd, is er geen last van inkijk.

Maar wat zijn de nadelen?

  • Een schuifraam zonder dorpel is duurder in aanschaf dan een traditioneel raam.
  • Het schuiven van het raam kan gehorig zijn, afhankelijk van de constructie en het materiaal waarvan het schuifraam is gemaakt.
  • Als je kiest voor een schuifraam zonder dorpel, moet je er wel rekening mee houden dat je er altijd voorzichtig mee moet omgaan. Teveel kracht kan nefast zijn voor het railsysteem.
  • Schuiframen zonder dorpel vereisen wat meer onderhoud dan traditionele ramen, omdat het scharnier en de rails regelmatig geolied moeten worden.
  • De plaatsing vraag een grote nauwkeurigheid van plaatser maar ook van de vloerder. Durf hier veeleisend te zijn.

Kies voor een hedendaagse uitstraling

Ga voor schuiframen zonder dorpel en geniet van alle bovenstaande voordelen. Er zijn ook schuiframen die verzonken zijn in de muur, maar je kunt ook schuiframen vinden die aan het plafond scharnieren of schuiven in een speciale rail.

Laat je hier adviseren door een erkend schrijnwerker. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw woning!

Laatste nieuws