What's all the fuZZ about?

hoogte traptrede

De Juiste Hoogte voor Traptreden: Wat is de Standaard?

Als je een trap gaat installeren, wil je natuurlijk dat deze er mooi uitziet én voldoet aan alle veiligheidseisen. Maar hoe hoog moeten de treden dan precies zijn? In dit artikel lees je alles over de standaard hoogte van traptreden.

Wat is comfortabel?

De hoogte van een traptrede wordt bepaald door de afstand tussen twee aangrenzende treden. Deze afstand is in ons land vastgesteld op 18 cm en mag dus niet kleiner zijn. Dit is belangrijk, want als de afstand tussen de treden te klein is, kan je niet alleen makkelijk uitglijden maar je ondervindt snel dat je inboet aan comfort. Om die reden moet je ook altijd voorzichtig zijn met het installeren van laminaat of tapijt op een trap: als de hoogte van de trede dan minder dan 18 cm is, loop je het risico dat je uitglijdt.

Mag de traptrede hoger zijn?

In sommige gevallen kan de hoogte van de trede afwijken van de standaard: als je bijvoorbeeld een trap gaat maken met hogere of lagere treden. Dit mag wel, maar er zijn dan wel strenge eisen gesteld aan het ontwerp en de constructie. Zo moet er bij hogere treden extra rekening worden gehouden met het comfort en moet er bij lagere treden een handrail aanwezig zijn.

Hoe hoog hangt de trapleuning?

Naast de hoogte van de trede is ook de hoogte van de leuning belangrijk. Deze moet namelijk minimaal 90 cm zijn, maar liefst 100 cm. Dit voorkomt dat je bij het op- of afdalen van de trap de leuning altijd binnen handbereik hebt. Als er geen leuning aanwezig is of als deze te laag hangt, zal je het gemis snel ondervinden.

Waar moet je allemaal op letten bij de creatie van je nieuwe trap?

Als je dus een trap gaat maken of laten maken, let dan altijd goed op de hoogte van de trede. Zo weet je zeker dat je niet alleen voldoet aan alle veiligheidseisen maar ook dat je comfortabel kunt traplopen. Ook voldoende aandacht besteden aan je trapleuning is belangrijk, want hierdoor voorkom je dat je onnodig valt. Tot slot: ga altijd voor hoogwaardige materialen, want een trap is iets wat je dagelijks gebruikt en waar je veel tijd doorbrengt.

Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat de hoogte van de trede 18 cm is;
  • Let bij hogere of lagere treden op het comfort en de constructie;
  • Hang de leuning zo hoog mogelijk, minimaal 90 cm.

Laatste nieuws