What's all the fuZZ about?

Boomstam Schoonmaken

Boomstam Decoratie: De Boomstam Schoonmaken

Boomstammen vinden steeds vaker hun weg naar ons interieur. Ze worden gebruikt in hun puurste vorm en doen meestal dienst als stoel, tafel of bijzettafeltje. Ze hebben een rustieke, natuurlijke charme en brengen een element van het buitenleven in onze huizen. Verder kunnen ze ook worden gebruikt als muurkunst, rekken of zelfs nachtkastjes. Bovendien kunnen ze worden gecombineerd met andere materialen zoals hout, metaal en glas om unieke meubelstukken te creëren. Zo zijn ze felbegeerd voor de liefhebbers van een eclectisch interieur. Of ze nu gepolijst, geschilderd of onbewerkt zijn, boomstammen kunnen gemakkelijk het middelpunt van elke kamer worden en een element van natuurlijke schoonheid en warmte toevoegen.

Hoe boomstammen zelf bewerken om in huis te gebruiken?

Met een paar basisgereedschappen en wat geduld kun je boomstammen gemakkelijk omtoveren tot unieke meubelstukken. Je moet de ze eerst schuren tot ze glad zijn en geen scherpe randen hebben. En dan afwerken met verf of vernis voor een nog meer afgewerkte look. Hoe ga je aan de slag?

Welk houtsoort kan je gebruiken?

Boomstammen van alle soorten hardhout kunnen worden gebruikt om meubels van te maken. Enkele voorbeelden zijn eiken, esdoorn, kersen en zelfs grenen of ceder. Het soort hout dat je kiest hangt af van het uiterlijk dat je voor uw meubelstuk wilt en van het beoogde gebruik. Probeer indien mogelijk bomen te kiezen die al dood of stervend zijn, om jouw impact op de natuur te minimaliseren. De natuur in huis halen kan ten slotte perfect op een verantwoorde manier.

Zoek een boomstam die de juiste maat heeft voor je plannen

Zorg ervoor dat de stam vrij is van ongedierte of rot en ontdoe deze hierna van alle schors. Zaag de boomstam in de gewenste stukken en begin met het verwijderen van losse schors met je handen. Als er taaie schors vastzit, gebruik dan een plamuurmes of een beitel om die los te maken. Gebruik een staalborstel om al het resterende vuil van de stam te verwijderen. Met een kettingzaag kan je de vorm verder optimaliseren. Het hout moet nu een hele tijd drogen, reken op een paar weken of zelfs maanden tot het gebruikt kan worden.

Kies je finish

Vaak worden de droge stammen zonder enige nabewerking in het interieur geplaatst. Indien je een gladdere finish wenst of wanneer je de levensduurte nog wilt verlengen, dan kan je nog een stap verder gaan.

Zodra de stukken droog zijn, kun je beginnen met schuren, gevolgd door fijner schuurpapier tot ze glad genoeg zijn. Daarna vernis je de boomstam om hem waterdicht te maken en zijn natuurlijke schoonheid naar voren te halen.

Waarvoor kan je een boomstam gebruiken in je interieur?

Boomstammen kunnen veel creatieve toepassingen hebben in uw huis. Gebruik ze als tafels, stoelen, bijzettafels of als muurkunst. Of gebruik ze om unieke meubelstukken te maken door ze te combineren met hout, metaal en glas. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat je ook beslist, boomstammen zijn een unieke en duurzame manier om rustieke charme, warmte en natuurlijke schoonheid toe te voegen aan elk interieur.

Laatste nieuws