What's all the fuZZ about?

Pleisterwerk Droogt

Hoe je Pleisterwerk Droogt: Tips en Tricks

Als je net een mooie muur hebt gepleisterd, wil je natuurlijk dat die zo snel mogelijk droog is. Maar hoe lang duurt het voordat pleisterwerk droog is? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat het pleisterwerk sneller droogt? In dit artikel geven we tips en tricks over hoe je pleisterwerk droogt!

Hoeveel weken moeten je muren uitdrogen na het pleisteren?

Alvorens je kunt starten met schilderen, moet het pleisterwerk eerst drogen. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de dikte van het pleisterwerk en van de omgevingsomstandigheden. In ons land kunnen we ons gelukkig prijzen met een gemiddelde jaarluchtvochtigheid van 70%. Dit betekent dat je muren relatief snel kunnen uitdrogen in vergelijking met andere landen.

Hoe snel droogt pleisterwerk?

In theorie kan pleisterwerk onder optimale droogomstandigheden (23 graden Celsius en 50% luchtvochtigheid) al binnen 24 uur drogen. Echter, het is niet aan te raden om de verwarming direct hoger te zetten, omdat dit kan leiden tot het uitdrogen van het pleisterwerk en krassen en scheuren in je muren. Het aantal weken dat nodig is voor het drogen is afhankelijk van de dikte van het pleisterwerk. Hoe dikker het pleisterwerk, hoe langer het droogtijd nodig heeft. Bijvoorbeeld:

  • 0,25 cm pleisterwerk droogt in ongeveer een week;
  • 0,50 cm pleisterwerk droogt in ongeveer twee weken;
  • 0,75 cm pleisterwerk droogt in ongeveer drie weken.

Wat kun je doen om het drogen van pleisterwerk te versnellen?

Om ervoor te zorgen dat het pleisterwerk sneller droogt, is het belangrijk om de juiste condities te creëren. Zorg ervoor dat de temperatuur in huis tussen de 18 en 22 graden Celsius is. Zet verder voldoende ventilatoren in huis, zodat er een goede luchtcirculatie is. Dit voorkomt namelijk dat het pleisterwerk gaat schimmelen. Wil je het drogen van pleisterwerk nog verder versnellen? Zet dan een luchtbevochtiger in huis, zodat de luchtvochtigheid ook optimaal is!

ventilatie pleisterwerk

Wat is de beste manier om pleisterwerk te drogen?

Toch kan het droogproces langer duren dan je wellicht denkt. Als je bijvoorbeeld pleisterwerk van een halve centimeter dikte hebt aangebracht, kan het ongeveer drie weken duren voordat dit volledig droog is. Dit komt doordat de binnenkant van het pleisterwerk langer moet drogen dan de buitenkant. Je kunt het droogproces echter versnellen door de ruimte te ventileren en door een bouwdroger te gebruiken.

Kortom, als je pleisterwerk net aangebracht is, wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk droog is. Het is belangrijk om te weten hoe lang het droogproces ongeveer duurt, zodat je weet wanneer je kunt beginnen met schilderen. In dit artikel hebben we tips en tricks gegeven over hoe je pleisterwerk droogt!

Laatste nieuws