What's all the fuZZ about?

keuken vernieuwen

Keuken vernieuwen of renoveren: wat is de juiste keuze voor jou?

Heb je besloten dat je keuken vernieuwd moet worden? Of is renoveren de juiste keuze voor jou? Er zijn verschillende factoren die hier een rol in spelen, zoals je budget, de staat van je huidige keuken én wat je precies wilt vernieuwen of renoveren. In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen van vernieuwen en renoveren zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vernieuwen of renoveren, wat is het verschil?

Vernieuwen betekent dat je een nieuwe keuken gaat kopen én laten installeren. Je huidige keuken wordt dan verwijderd en vernietigd. Vernieuwen is dus een ingrijpende verbouwing die gepaard gaat met hoge kosten. Bovendien duurt het vernieuwen van je keuken vaak langer dan renoveren, omdat alles natuurlijk geheel moet worden vernieuwd. Nadat je langs bent geweest bij verschillende keukenbouwers en je je bestelling hebt geplaatst, mag je toch rekenen op minimaal 6 maanden alvorens de eigenlijke plaatsing gebeurt.

Waar moet ik op letten om mijn keuze te maken?

Als je niet zeker weet of vernieuwen of renoveren de juiste keuze is voor jou, kun je het beste even stilstaan bij de volgende punten:

Staat van je huidige keuken

Is je huidige keuken echt aan vervanging toe? Of kan deze nog wel even mee? Als er alleen kleine mankementen zijn, zoals een beschadigd werkblad of een lekkage onder de gootsteen, dan is renoveren waarschijnlijk de beste optie.

Wat kunnen we renoveren?

  • De meeste keukenrenovaties gebeuren bij massieve keukens, deze hebben de tand des tijds meestal beter doorstaan. Hier kan schuren en schilderen de keuken direct een trendy look en feel geven.
  • De maximale levensduurte van keukenstellen is vaak ook wel bereikt en het verbruik van deze toestellen ligt vaak veel hoger dan bij nieuwe toestellen.
  • Het keukenblad wordt ook vaak vernieuwd, je kan dit vervangen door een hedendaagse optie zoals bijvoorbeeld een composiet of een corian werkblad.
  • Handgrepen van de keukenkasten zijn meestal ook eenvoudig te vervangen en geven je keuken direct een andere uitstraling.

Kan je zelf je keuken renoveren?

Renoveren is minder ingrijpend dan vernieuwen en je hoeft dus niet per se een professional in te schakelen. Wel moet je zelf een beetje handig zijn, want het vervangen van een keukenblad of het vernieuwen van de kastjes vraagt wel wat kennis van zaken.

Wanneer is volledig vernieuwen aan te raden?

Als je huidige keuken écht aan vervanging toe is, bijvoorbeeld omdat deze structuur- of waterschade heeft. Of wanneer je verwachtingen te ver liggen van wat mogelijk is met de bestaande indeling.

Wat is het verschil in kosten?

Renoveren is een stuk goedkoper dan vernieuwen, maar uiteraard hangt dit wel af van de mate waarin je vernieuwt of renoveert. Als je ervoor kiest om alles te vernieuwen, zoals het keukenblad, de kastjes en de toestellen, ben je toch enkele duizenden euro’s kwijt. Maar niets verplicht je om alles ineens aan te pakken.

De prijs van een nieuwe keuken is afhankelijk van het merk, de grootte én de uitvoering ervan. Wanneer je kiest voor een basic keuken met standaardapparatuur, liggen de kosten al snel rond de €5000.

Een duurdere keuken kan oplopen tot wel €20.000 of meer. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je precies wilt en hoe luxe je keuken moet zijn.

Misschien wil je ook ineens de keukenvloer vernieuwen. Kies dan zeker voor een onderhoudsvriendelijke vloer!

Je keuze kunnen maken?

Natuurlijk is het budget dat je hebt beschikbaar een belangrijke factor in je keuze. Als we kijken naar de kosten, is renoveren een stuk goedkoper dan vernieuwen. Een nieuwe keuken is al snel duizenden euro’s, terwijl je voor een renovatie maar enkele honderden euro’s kwijt bent.

Maar geld is niet alles. Als je ervoor kiest om je keuken te vernieuwen, weet je zeker dat je een nieuwe trends in huis haalt. Ook een renovatie kan een heel andere uitstraling geven aan je huidige keuken en zo stel je de aankoop van een nieuwe keuken makkelijk 10 jaar uit.

Het is dus belangrijk om na te denken over wat voor jou belangrijk is. Wil je een nieuwe keuken of is het voor jou belangrijker dat de kosten laag blijven?

Als je twijfelt, kun je altijd even langsgaan bij een professional en advies vragen over vernieuwen of renoveren van je keuken. Zij helpen je graag verder!

Laatste nieuws