What's all the fuZZ about?

batlle vest

De Battle Vest voor Metal Liefhebbers

Voor de echte metal liefhebber is er niets beters dan een battle vest. In dit artikel lees je alles over wat je moet weten over deze must-have voor elke headbanger. Van de verschillende soorten materialen tot aan de pasvorm, we hebben het allemaal voor je uitgezocht!

De verschillende soorten battle vests

Er zijn verschillende soorten battle vests op de markt, en elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken. De meest populaire soorten zijn gemaakt van katoen, jeans of leder. Katoen is het meest lichtgewicht materiaal en daardoor ook het meest comfortabel om te dragen. Jeans is iets zwaarder, maar biedt wel meer bescherming. Leder is het sterkste materiaal van allemaal en lijkt het best geschikt voor mensen die veel in moshpits staan. Maar de nadelen van leder zijn enerzijds de warmte tijdens de zomermaanden maar ook de moeilijkheid om hier je patches op te stikken. Jeans wordt daarom het meest gedragen.

De pasvorm van je battle vest is ook heel belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je vest goed aansluit, zodat je geen last hebt van flapperende stof of losse bandjes. Maar je wilt ook niet dat de vest te strak zit, want dan kan het ongemakkelijk worden tijdens langdurig gebruik.

Waar let je nog meer op als je een battle vest koopt?

Er zijn verschillende factoren die kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Kijk bijvoorbeeld naar de maat, eventuele extra’s (zoals ritszakken) en natuurlijk de prijs . Aan de prijs hangt natuurlijk wel een beetje af waarvoor je precies op zoek bent: wil je gewoon een basic vest of wil je iets meer uitgebreid? De meeste metalheads kijken gewoon in hun eigen kleerkast of op de tweedehandsmarkt. Geef hier gewoon niet teveel geld aan uit. Je vest wordt de basis. Onderschat namelijk de kost van je patches niet.

Patches voor je battle vest

Zoals we al zeiden, is het niet verstandig om teveel geld uit te geven aan je vest. Dit komt omdat je het grootste deel van je budget toch weer uit gaat geven aan patches. En die zijn niet goedkoop! Denk er maar eens over na: je wilt natuurlijk wel dat je vest perfect bij je stijl past. Er zijn twee soorten patches die je kunt aanschaffen voor je battle vest. De eerste categorie is de band patch. Dit is simpelweg een afbeelding van jouw favoriete band of bands. Deze zijn meestal redelijk goedkoop en relatief makkelijk te verkrijgen. De tweede categorie is de stijlpatch. Dit zijn patches die jouw unieke metalhead-stijl uitdragen. Deze zijn vaak wat duurder en moeilijker te vinden, maar het is wel de moeite waard als je echt wilt dat je vest er top uitziet!

Het aanbrengen van patches op je battle vest

Als je eenmaal alle benodigde patches hebt verzameld, dan is het tijd om ze op je vest aan te brengen. Dit kan best een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen.

  • Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste naald en draad gebruikt. De meeste patches zijn gemaakt van dikke stoffen, dus je wilt niet dat je naald breekt of dat je draad knapt tijdens het naaien. Kies daarom voor een stevige naald en sterke draad.
  • Ten tweede is het belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt bij het naaien van de patches. De meeste patches worden aangebracht door middel van een zigzagsteek. Dit betekent dat je met je naald heen en weer gaat terwijl je draad gespannen houdt. Dit zorgt ervoor dat de patch stevig vastzit, maar ook dat de randjes niet uitrekken of afscheuren. Oefen deze steek eerst even op een stukje stof voordat je aan je vest begint, zodat je er zeker van bent dat je de techniek goed beheerst.
  • Ten derde is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle randjes van de patch goed vastzitten. Als er een losse draad hangt, kan dit ervoor zorgen dat de patch loslaat of afscheurt. Knip daarom alle draadjes die te lang zijn af en maak ze extra vast met een knoop of naaldsteek.

Als je deze tips volgt, dan ben je gegarandeerd van een mooi resultaat!

Wat zijn de zogenaamde regels van je battle vest?

Bestaat er eigenlijk wel zo iets als regels voor je battle vest? Nou, niet echt. Iedereen draagt zijn of haar vest op de manier die bij hen past. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je je vest samenstelt.

Volgens de old-school garde bestaan er echter wel enkele richtlijnen.

  • Een ‘regel’ die wordt gehanteerd, is dat je battle vest alleen patches mag bevatten van bands waarvan je alle albums hebt. Dit is om te voorkomen dat je een vest draagt met patches van bands waarvan je de muziek niet eens kent!
  • Een andere ‘regel’ is dat je battle vest alleen patches mag bevatten van bands die je ook daadwerkelijk zelf live hebt gezien. Dit is om te voorkomen dat je een vest draagt met patches van bands die je nooit in levende lijve zult zien (bijvoorbeeld omdat ze uit elkaar zijn).
  • Vaak worden er ook ‘no-goes’ genoemd voor bepaalde patches. Een voorbeeld hiervan is een patch van de band Metallica met het logo van hun album ‘St. Anger’. Dit album wordt door veel metalheads beschouwd als een teleurstelling, dus het dragen van een patch van deze plaat zou volgens sommigen taboe zijn.
  • Je vest mag volgens velen maar één stijl uitdragen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen black metal patches mag combineren met death metal patches. De meeste mensen kiezen ervoor om één bepaalde stijl te volgen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om verschillende stijlen te combineren.
  • Je vest mag nooit gewassen worden in de wasmachine. Dit komt omdat de patches dan kunnen gaan afbrokkelen of loslaten. Het is beter om je vest met de hand te wassen of het te laten drogen in de zon.

Uiteindelijk draait het allemaal om jouw vest en wat JIJ leuk vindt. Doe dus gewoon wat bij je past en laat je niet tegenhouden door wat anderen wel of niet mooi vinden!

Hoe goed moet je battle vest eruit zien?

Er is geen ‘juiste’ manier om je battle vest eruit te laten zien. Sommige mensen houden ervan om een minimalistisch vest te dragen, met slechts enkele patches van hun favoriete bands. Anderen hebben liever een vest vol met patches, studs en pailletten. Wat voor jouw perfecte vest is, hangt dus helemaal af van wat JIJ leuk vindt.

Als je net begint met het samenstellen van je vest, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel patches je wilt gebruiken. De meeste metalheads starten met de backpatch van hun favoriete band, en gaan daarna verder met kleinere patches van andere bands die ze leuk vinden. Sommige mensen stoppen hier, terwijl anderen doorgaan met het toevoegen van steeds meer patches. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, dus doe gewoon wat voor jou werkt!

Veel plezier met je vest!

Laatste nieuws