What's all the fuZZ about?

Roadtrip met Daktent

Roadtrip met Daktent: Plannen en Voorbereiden

Een daktent op je auto is dé manier om optimaal te genieten van een roadtrip. Je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder dat je beperkt bent door de capaciteit van een camper of caravan. Maar hoe plan je nou zo’n roadtrip? En wat moet je allemaal regelen? In dit artikel geven we je tips en advies over het plannen en voorbereiden van een fantastische roadtrip met een daktent!

Reizen naar het buitenland

Als je gaat reizen met een daktent, is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over je route. Je wilt natuurlijk wel dat je trip een mooie afwisseling heeft, dus neem de tijd om verschillende plekken uit te zoeken. Gaat je trip naar het buitenland? Dan is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Zorg er ook voor dat je weet wat de regels zijn op het gebied van import en export, want dit kan per land verschillend zijn.

Zijn er tolwegen?

In sommige landen moet je bijvoorbeeld een vignet kopen om de snelweg te mogen gebruiken, dus controleer dit van tevoren.

Wat is de prijs van brandstof?

Houd er ook rekening mee dat de prijs van brandstof in het buitenland kan verschillen. In sommige landen is brandstof relatief goedkoop, terwijl dit in andere landen juist heel duur is.

Wat zegt de lokale regelveging over kamperen?

In sommige landen is het toegestaan om overal te kamperen, maar in andere landen dien je dit van tevoren aan te vragen bij de gemeente. Als je goed voorbereid vertrekt, kun je onbezorgd genieten met je daktent!

Wie bel je bij een ongeluk?

Als je in het buitenland bent, is het verstandig om van tevoren te checken welke nummers je moet bellen bij een ongeluk of andere noodgevallen. In sommige landen kun je bijvoorbeeld 112 bellen voor hulp, maar dit kan per land verschillend zijn. Het is dus belangrijk dat je dit van tevoren weet, zodat je niet in paniek raakt als er iets gebeurt. Een reisverzekering is hierbij ook erg handig, want dit kan je helpen bij het regelen van hulp in het buitenland.

roadtrip planning

Wat kan je ter plaatse doen?

Als je eenmaal weet waar je naartoe gaat en wat de regels zijn, kun je gaan overleggen met je reisgenoten wat jullie precies willen gaan doen op de roadtrip. Maak hierbij een lijstje met alle activiteiten die jullie willen ondernemen en bespreek wie wat gaat regelen. Wanneer dit allemaal is geregeld, kun je eindelijk gaan inpakken! TIP: Op website van lokale toeristische diensten vind je vaak een overzicht van alle activiteiten die jullie in de omgeving kunnen ondernemen. Dit kan erg handig zijn bij het maken van een planning.

Hoeveel eten neem je mee op een roadtrip?

Als je gaat kamperen, is het verstandig om van tevoren in te schatten hoeveel eten je ongeveer nodig zult hebben. Je wilt natuurlijk niet met honger op pad gaan, dus neem genoeg eten en drinken mee. Zorg er ook voor dat je verschillende soorten voedsel meeneemt, zodat je niet snel uitgekeken raakt op wat je eet. TIP: Voorzie elke dag twee maaltijden en neem snacks mee voor onderweg. Als je wat over hebt, kun je dit altijd weer aanvullen tijdens een stop bij een supermarkt of tankstation.

roadtrip voorbereiden

Wat moet je zeker meenemen?

Als je gaat kamperen, is het belangrijk dat je de juiste spullen meeneemt voor in de daktent. Denk hierbij aan slaapzakken, kussens, luchtbedden en een campingstoel. Ook handig om mee te nemen: verlichting (zoals kaarsen of een lamp), keukengerei (zoals pannen, bestek en borden) en een koelbox. Als je alles hebt ingepakt, kun je eindelijk vertrekken!

Nog even wat tips:

  • Zorg dat je weet hoe alles werkt voordat je gaat rijden. Lees de handleiding van de daktent door en test alles uit voordat je vertrekt.
  • Zorg dat je wagen goed verzekerd is voordat je gaat rijden.
  • Plan elke dag een aantal uur in om te stoppen, zodat je niet moe wordt tijdens het rijden.
  • Neem regelmatig pauzes tijdens het rijden, want dit kan erg vermoeiend zijn.
  • Als je gaat overnachten op een camping, moet je vaak een reservering maken van tevoren. Dit kan online of telefonisch.
  • Houd er rekening mee dat de kosten van een roadtrip met daktent vaak wat hoger zijn dan een normale vakantie. Dit komt omdat je extra kosten hebt, zoals tolwegen en brandstof. Plan dit dus van tevoren in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Check ook altijd even de weersverwachtingen, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens je reis. Soms is het handig om een paar uren van tevoren te vertrekken, zodat je niet in de spits hoeft te rijden. Dit scheelt een pak in tijd en brandstof.

Onthoud wel: dit is maar een advieslijst. Wanneer je met overlanding avontuur start, hangt alles natuurlijk ook af van hoe lang je gaat reizen en met hoeveel personen. Wanneer je goed voorbereid vertrekt, kun je onbezorgd genieten van de mooie dingen die je onderweg tegenkomt! Goede en vooral veilige reis!

Laatste nieuws