What's all the fuZZ about?

Stout Bier

Herkomst en Soorten Stout Bier: Een Ode aan deze Donkere Klassieker

Donker, romig en met een zoet-bittere smaak. stout bier is één van de klassiekers onder de bieren en heeft een lange geschiedenis. Maar wat is stout precies? En waar komt het vandaan? In dit artikel lees je alles over de herkomst en soorten stout bier!

Geschiedenis van de stout

De stout is een donker bier dat van oorsprong uit Engeland komt. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in de zeventiende eeuw door porterbrouwerijen in Londen. Porter was toen nog een populaire biersoort onder arbeiders die vaak naar de pub gingen om wat te drinken na het werk. Deze porters waren sterk en hadden een hoog alcoholpercentage, waardoor ze snel dronken werden. Stout betekent dan ook ‘sterk’ in het Engels.

In de achttiende eeuw kwam er een nieuwe stoutsoort op de markt: de stout Porter. Dit bier was donkerder dan het originele porterbier en de koffie- of chocoladegeur laat zich onmiddellijk detecteren. Stout Porter werd razend populair in Ierland en werd in de negentiende eeuw door brouwerij Guinness geïntroduceerd op de Britse markt. Daar werd het al snel net zo populair als in Ierland!

Soorten stout anno 2022

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten stout bier op de markt. Zoals we al eerder bespraken, is stout Porter het meest bekende stoutbier. Andere populaire stoutbieren zijn bvb. Irish stout, oatmeal stout en milk stout. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal donker van kleur zijn en een romige, zoete smaak hebben.

Irish stout wordt gekenmerkt door een moutige en roasty smaak met hints van chocolade of koffie. Het bier wordt vaak geserveerd met een laag schuim en heeft een medium tot hoog alcoholpercentage.

Oatmeal stout is stoutbier met havermout erin. Dit zorgt voor een romige textuur en een vollere smaak. Oatmeal stout wordt vaak geserveerd met room of slagroom om de romige structuur nog meer te accentueren.

Milk stout is stoutbier gemaakt van melk. Deze variant is minder sterk dan andere stoutbieren en heeft daardoor ook een lager alcoholpercentage. Milk stout heeft een zoete, karamelachtige smaak met hints van chocolade.

Russian Imperial Stout is een stoutbier met een hoog alcoholpercentage is de Russian Imperial Stout. Dit bier werd in de achttiende eeuw voor het eerst gebrouwen in Engeland voor de Russische tsaar. De tsaar was dol op dit donkere bier en daardoor kreeg het al snel zijn naam. Russian Imperial stout is een sterk bier met veel smaak. Het bier heeft een roasty, moutige smaak met hints van chocolade of koffie. Ook fruitsmaken zoals pruimen of bessen komen soms voor. Russian Imperial stout wordt geserveerd in een flinke glas en heeft een alcoholpercentage van tussen de acht en twaalf procent.

Barrel aged stout is stoutbier dat gerijpt is in een whisky-, wine- of rum barrel. Dit bier heeft dan ook de smaak van het hout en de alcohol die in het barrel zitten. Barrel aged stout wordt vaak geserveerd met een laag schuim en heeft een hoog alcoholpercentage.

Stout bier is dus één van de oudste en meest populaire bieren ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten stout bier, elk met hun eigen unieke smaak. Wil je stout bier proeven? Bij overlandcraftbeer.be kan je een mooi assortiment binnen- en buitenlandse stouts vinden. Cheers!

Laatste nieuws