What's all the fuZZ about?

Casu Marzu: Rotte Kaas met Maden

Casu Marzu is een kaas uit Sardinië die bekend staat om de maden erin. De kaas wordt letterlijk ‘rotte kaas’ genoemd, omdat de maden zich voeden met het vlees van de kaas. De prijs van Casu Marzu kan oplopen tot wel €100 per kilo!

Casu Marzu is een delicatesse die niet voor iedereen weggelegd is. De kaas ruikt namelijk erg sterk en heeft een karakteristieke smaak. Ook de structuur van de Casu Marzu is uniek: door de aanwezigheid van de maden is de kaas heel plakkerig.

Pecorino kaas is de basis voor Casu Marzu

Pecorino kaas is de basis voor Casu Marzu, een Sardijnse kaas die berucht is om het gebruik van vliegenlarven. De larven worden opzettelijk in de kaas gebracht en wanneer zij zich met de kaas voeden, breken zij de vetten en eiwitten af, waardoor de kaas zijn unieke zachte en romige textuur krijgt.

Bekijk het op Youtube

Kan ik Casu Marzu kopen in België?

Nee, Casu Marzu is niet legaal in België. De kaas voldoet namelijk niet aan de Europese hygiënenormen. Daarnaast is Casu Marzu ook erg schadelijk voor je gezondheid. Mocht je toch Casu Marzu willen proberen, dan kan je terecht in Sardinië. Daar is de kaas namelijk wel legaal en wordt hij ook geproduceerd. Probeer Casu Marzu dus alleen als je er zeker van bent dat je het aankan!

Casu marzu is dus zeker geen kaas voor iedereen. Als je toch benieuwd bent naar deze unieke delicatesse, moet je eens een tripje naar Sardinië plannen! Wie weet vind je er wel een lekker stukje casu marzu om te proberen. Maar wees voorzicht: casu marzu is niet alleen uniek in smaak en geur, maar ook in prijs!

Als je deze kaassoort gaat eten, moet je er wel rekening mee houden dat de maden nog levend zijn. Deze kunnen namelijk uit de kaas springen wanneer je erin bijt! Als je dat liever niet wilt, kun je de kaas altijd laten vergisten. Dit is echter minder smakelijk dan de ‘echte’ Casu Marzu.

Dus mocht je toch Casu Marzu willen proberen, weet dan dat het niet goedkoop is! Probeer het alleen als je er zeker van bent dat je het aankan, want de kaas is niet legaal in België.

De risico’s van casu marzu: het ondeugdelijke Sardijnse kaasje

Wanneer de maden in de kaas gaan leven, vermenigvuldigen ze zich snel en kunnen ze tot wel 250 larven blok kaas produceren. Casu marzu is dus niet alleen onhygiënisch, maar ook potentieel gevaarlijk volgens de EU voedselveiligheid. Daarom dat de verkoop van deze kaas verboden is.

Het eten van de maden in de kaas zou niet geheel zonder gevaar zijn. Er zouden zelfs verschillende gevallen bekend van mensen die de kaas hebben gegeten en daarna last kregen van diarree, koorts en maagkrampen. Casu Marzu is dus zeker niet zonder risico en het is dan ook belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer je Casu Marzu gaat eten.

Wanneer je toch beslist van de kaas te proeven, kan het verstandig zijn om advies te vragen aan de lokale ervaringsdeskundigen. 😉

Ga jij de kaas met maden proeven?

Casu Marzu is dus zeker geen kaas voor iedereen. Ben jij wel bereid om €100 per kilo neer te tellen voor deze delicatesse? Of ga jij liever voor een andere, minder ‘bizarre’ kaassoort?

Laatste nieuws