What's all the fuZZ about?

Casu Marzu: letterlijk rotte kaas met maden

Casu marzu is een kaas uit Sardinië die bekend staat om de maden erin. De kaas wordt letterlijk ‘rotte kaas’ genoemd, omdat de maden zich voeden met het vlees van de kaas. De prijs van casu marzu kan oplopen tot wel €100 per kilo!

Casu marzu is een delicatesse die niet voor iedereen weggelegd is. De kaas ruikt namelijk erg sterk en heeft een karakteristieke smaak. Ook de structuur van de casu marzu is uniek: door de aanwezigheid van de maden is de kaas heel plakkerig.

Kan ik casu marzu kopen in België?

Nee, casu marzu is niet legaal in België. De kaas voldoet namelijk niet aan de Europese hygiënenormen. Daarnaast is casu marzu ook erg schadelijk voor je gezondheid. Mocht je toch casu marzu willen proberen, dan kan je terecht in Sardinië. Daar is de kaas namelijk wel legaal en wordt hij ook geproduceerd. Probeer casu marzu dus alleen als je er zeker van bent dat je het aankan!

Casu marzu is dus zeker geen kaas voor iedereen. Als je toch benieuwd bent naar deze unieke delicatesse, moet je eens een tripje naar Sardinië plannen! Wie weet vind je er wel een lekker stukje casu marzu om te proberen. Maar wees voorzicht: casu marzu is niet alleen uniek in smaak en geur, maar ook in prijs!

Als je casu marzu gaat eten, moet je er wel rekening mee houden dat de maden nog levend zijn. Deze kunnen namelijk uit de kaas springen wanneer je erin bijt! Als je dat liever niet wilt, kun je de casu marzu altijd laten vergisten. Dit is echter minder smakelijk dan de ‘echte’ casu marzu.

Dus mocht je toch casu marzu willen proberen, weet dan dat het niet goedkoop is! Probeer het alleen als je er zeker van bent dat je het aankan, want de kaas is niet legaal in België.

Casu marzu is dus zeker geen kaas voor iedereen. Ben jij wel bereid om €100 per kilo neer te tellen voor deze delicatesse? Of ga jij liever voor een andere, minder ‘bizarre’ kaassoort?

Bekijk het op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Y8F-0Ogp4fU

Laatste nieuws