What's all the fuZZ about?

vreemde gerechten

Vreemde Zaken om te Eten wanneer je op Reis Bent

Op reis wil je natuurlijk graag nieuwe en exotische gerechten proberen. Maar soms lopen deze experimenten wat minder goed af. Zo is casu marzu, een kaas uit Sardinië, bekend om zijn wormen die erin rondkruipen. Ook balut, eieren met een embryo van een vogel erin, is geen aanrader als je niet zo’n ster in het combineren bent. Texelse schapenkaas daarentegen is wel heel erg lekker! En heb je Surstromming al geroken?

Kaas met maden in Sardinië

Casu marzu, is niet voor doetjes. Deze sterk smakende kaas bevat levende maden die zorgen voor vertering van het vet in de kaas. Dit zorgt ervoor dat de casu marzu een heel erg stinkende kaas is. Als je toch casu marzu wilt proberen, let dan goed op of alle maden eruit zijn. casu marzu met levende larven wordt namelijk beschouwd als giftig!

Een delicatesse in de Filipijnen en Vietnam

Balut, embryo’s van vogels die gekookt worden en gegeten worden met de schaal er nog omheen, is een populaire snack in Vietnam en de Filipijnen. De meeste baluts zijn afkomstig van eenden- of kippeneieren. Als je het embryo net gekookt hebt, kan je het vlees uit de schaal halen en opeten met wat peper en zout.

Echte Texelse schapenkaas

Texelse schapenkaas is gemaakt van de melk van Texelse schapen. Deze kaas rijpt langzaam en heeft daardoor een krachtige, nootachtige smaak. Echte Texelse schapenkaas is alleen te koop op het eiland en in de directe omgeving ervan. De groene kleur van de kaas is afkomstig van het kruid ‘weegbree’ dat de schapen op het eiland eten. De uitwerpselen van de schapen worden door de schapenherder verzameld en verwerkt in de kaas.

Surstromming is eetbaar, maar stinkt heel erg

Surstromming is haring die in zout gemarineerd wordt en daarna in blikjes bewaard wordt. Dit blikje moet je dan wel even laten ventileren voordat je hem openmaakt, want surstromming stinkt heel erg! Het is een Noorse delicatesse die je vooral in het noorden van Zweden en Noorwegen kunt vinden.

Dus als je op reis bent en iets nieuws wilt uitproberen, let dan goed op wat het is dat je gaat eten. Soms zitten er namelijk vreemde dingen in die gerechten!

Laatste nieuws